ca

Transfusions de sang “jove” ajuden a pacients d’alzheimer, segons un estudi.

 

La companyia biotecnologia Akahest, amb seu a Califòrnia, EUA, que té a la catalana Grifols com a principal accionista, ja té els primers resultats de l’assaig clínic en el qual està avaluant la transfusió de plasma sanguini de joves a adults majors com a tractament de l’Alzheimer.

La revista Nature ha estat la primera a fer-se ressò d’uns resultats que seran presentats formalment a la desena Conferència d’Assaigs Clínics sobre la malaltia d’Alzheimer, que se celebrarà a partir del 4 de novembre a Boston, Massachusetts.

Les primeres dades apunten que el procediment és segur i els malalts aconsegueixen millorar les habilitats per a la realització de tasques quotidianes. No obstant això, el director d’aquest assaig clínic, el professor de la Universitat de Stanford Tony Wyss-Coray, s’afanya a advertir:

“Aquest és un assaig realment molt petit i els resultats no han de ser malinterpretats “. 

 

PER QUÈ UTILITZAR SANG PER TRACTAR EL ALZHEIMER?

Els antecedents d’aquest assaig estan precisament en els experiments que el mateix Wyss-Coray i altres investigadors de la Universitat de Stanford van realitzar en ratolins, en els que van observar que quan es realitzava una parabiosis entre dos ratolins (un jove i un altre envellit), és a dir, s’unien els seus sistemes circulatoris de manera que s’intercanvien cèl·lules sanguínies, els ratolins envellits semblaven millorar gràcies a la sang dels ratolins joves.

Però també succeïa el contrari; la sang dels ratolins vells, en entrar en els ratolins joves tenia un impacte negatiu en la neurogènesi, és a dir, en el desenvolupament de noves neurones.

Altres estudis van arribar a apuntar que les substàncies beneficioses es trobaven en el plasma, la part líquida de la sang rica en proteïnes.

 

QUÈ ES VA TROBAR AL ASSAIG CLÍNIC?

Segons informa Nature, l’assaig clínic va incloure a 18 malalts d’Alzheimer que setmanalment van rebre una dosi de plasma durant un total de 4 setmanes. El plasma provenia de donants joves, persones entre 18 i 30 anys.

Va aconseguir la sang de joves fer efecte en l’Alzheimer? Doncs en principi els efectes sobre la cognició (memòria, llenguatge, atenció, etc.) no van ser significatius, però, els tests que avaluen les habilitats per a la realització de tasques quotidianes si van reflectir millores.

La dimensió d’aquests canvis no es pot avaluar a falta de dades més precises, però, per Alkahest sembla suficient i ja planegen realitzar un assaig clínic més ampli usant plasma del que s’eliminarà determinats components, cosa que els científics esperen que potenciï encara més el seu efecte. 

 

LA SANG JOVE PER AL ALZHEIMER, UN TRACTAMENT ENVOLTAT D’INCÒGNITES

Als EUA ja hi ha algunes empreses que ofereixen el tractament experimental no només per a l’Alzheimer, sinó com a teràpia antienvelliment en general.

No obstant això, la neuròloga Irina Conboy, citada per Nature, ressalta que la transfusió contínua de plasma pot provocar una hiperactivació del sistema immunitari que porti a patir malalties autoimmunes. I que en veritat se sap molt poc de per què aquesta teràpia pot funcionar.

Wyss-Coray es defensa amb una veritat socorreguda: “Els malalts d’Alzheimer no volen esperar fins que es descobreixi el mecanisme d’acció exacte”

Una resposta que reflecteix els riscos de la desesperació en un camp que no té opcions terapèutiques realment efectives.

 

També et pot interessar llegir: “Sang jove per tractar l’Alzheimer? Aquesta empresa aposta per això”

També et pot interesar llegir: “Proteínas plasmáticas para tratar la enfermedad de Alzheimer: Grifols recibe 100 millones de Europa para seguir con ensayos clínicos.”

 

font: www.infotiti.com //traducció al català: X. R.