Una paradoxa de la malaltia d’Alzheimer és que les plaques de la proteïna beta amiloide enganxosa són el signe més característic al cervell de la malaltia neurodegenerativa mortal, però moltes persones grans amb aquest tipus de plaques als seus cervells no tenen demència.
La pèrdua de memòria i la confusió de la malaltia d’Alzheimer s’associa amb cabdells d’una proteïna cerebral diferent, coneguda com “tau”, que apareix anys després que es formin les plaques per primera vegada. El vincle entre amiloide i tau mai ha estat del tot clar, però ara, investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Washington a St Louis, Estats Units, han demostrat que les persones amb més amiloide als seus cervells també produeixen més tau .
Les troballes, publicades el passat 21 de març a la revista ‘Neuron’, podrien conduir a nous tractaments per a l’alzhèimer, basats en la producció de tau. “Creiem que aquest descobriment conduirà a teràpies més específiques dirigides al procés de la malaltia”, afirma l’autor principal, Randall Bateman, professor de Neurologia a la Universitat de Washington.
Fa anys, els investigadors van observar que les persones amb la malaltia d’Alzheimer tenen alts nivells de tau al líquid cefaloraquidi que envolta el cervell i la medul·la espinal. Tau -en la forma embullada o no- normalment es manté dins de les cèl·lules, de manera que la presència de la proteïna en el fluid extracel·lular va ser sorprenent.
Com la malaltia d’Alzheimer causa la mort generalitzada de les cèl·lules cerebrals, els investigadors presumeixen que l’excés de tau a l’exterior de les cèl·lules era un subproducte de neurones moribundes que alliberaven les seves proteïnes al separar-se i morir. Però també és possible que les neurones produeixin i alliberin més tau durant la malaltia. Per tal de trobar la font de l’excedent de tau, Bateman i els seus col·legues van decidir mesurar com es produeix i elimina la tau de les cèl·lules del cervell humà.
LA PRESÈNCIA D’AMILOIDE ELEVA LA PRODUCCIÓ DE TAU
Juntament amb la coautora principal Celeste Karch, professora assistent de Psiquiatria, i els coautors Chihiro Sato, professor en Neurologia, i Nicolas Barthélemy, investigador postdoctoral, els científics van aplicar una tècnica coneguda com Cinètica d’Etiquetatge d’Isòtops Estable (SILK, per les seves sigles en anglès). La tècnica rastreja com de ràpid es sintetitzen, alliberen i eliminen les proteïnes, i pot mesurar la producció i l’eliminació en models de neurones al laboratori i també directament en persones en el sistema nerviós central humà.
Usant SILK, els investigadors van trobar que les proteïnes tau apareixien consistentment després d’un retard de tres dies a les neurones humanes en un plat de laboratori. El moment suggereix que l’alliberament de tau és un procés actiu, sense relació amb les neurones moribundes. A més, a l’estudiar a 24 persones, algunes de les quals van exhibir plaques d’amiloide i símptomes lleus d’Alzheimer, van trobar una correlació directa entre la quantitat d’amiloide en el cervell d’una persona i la quantitat de tau produïda en el cervell.
“Si una persona té símptomes de la malaltia d’Alzheimer o no, si hi ha plaques amiloides, hi ha una major producció d’aquesta tau soluble”, afirma Bateman, per a qui les troballes són un pas per entendre com les dues proteïnes clau en la malaltia de Alzheimer, amiloide i tau, interactuen entre si.
“Sabíem que les persones que tenien plaques generalment presentaven nivells elevats de tau soluble -assenyala Bateman-. El que no sabíem era per què. Això explica el perquè: la presència d’amiloide augmenta la producció de tau”. Tau està fortament relacionada amb el dany cerebral, de manera que la sobreproducció de la proteïna podria ser un pas crític en el desenvolupament de l’alzhèimer, i la reducció de la producció de tau pot ajudar a tractar la malaltia, segons els autors.
“Aquestes troballes apunten a una nova via terapèutica important -sentencia Karch-. Bloquejar la producció de tau podria considerar-se un objectiu per al tractament de la malaltia”.
font: EUROPA PRESS // TRaducció al Català: X. R.