ca

Troben un fàrmac típic per a l’asma prometedor contra l’Alzheimer

 

El salbutamol, un fàrmac comú en els tractaments contra l’asma, i que sol estar present en els inhaladors, podria funcionar també per retardar l’aparició de l’Alzheimer, segons revela una investigació de la Universitat de Lancaster (Regne Unit).

Els investigadors de la Universitat de Lancaster han revelat que la readaptació d’un medicament existent, el salbutamol, ofereix un potencial significatiu com a opció de baix cost i resposta ràpida contra aquest tipus de demència.

Segons els científics, que descriuen les seves troballes a la revista científica ‘ACS Chemical Neuroscience’, el salbutamol és eficaç per reduir l’acumulació de fibres insolubles de la proteïna tau, que es troba en els cervells de les persones amb Alzheimer.

 

Un enfocament nou de recerca

Aquestes fibres microscòpiques s’acumulen en els cabdells neurofibril·lars i poden causar la desestabilització de les neurones, la mort de les cèl·lules cerebrals i són una característica clau de la progressió de la malaltia.

El salbutamol, que ja ha estat sotmès a extenses revisions de seguretat en humans, pot ser esperançador per al tractament de l’Alzheimer

Gran part de la investigació sobre l’Alzheimer duta a terme fins a la data s’ha centrat en l’acumulació de plaques amiloides, causades pel mal plegat de la proteïna beta amiloide. No obstant això, com no s’estan aconseguint grans resultats, s’està prestant més atenció a la proteïna tau.

Després d’analitzar gairebé un centenar de compostos i fàrmacs existents per determinar la seva eficàcia en la prevenció de la formació de fibril·les de tau, quatre medicaments actuals van quedar com a possibles candidats: etamiván, fenoterol, dobutamina i salbutamol.

Es va comprovar que el etaminvan i el fenoterol tenien poc efecte en l’acoblament dels cabdells de tau. La dobutamina, que s’utilitza per al tractament ràpid dels atacs cardíacs i la insuficiència cardíaca, va resultar tenir algun benefici. No obstant això, a causa de que els seus efectes són molt efímers i al fet que cal administrar-la per via intravenosa, no és ideal com a base per al tractament de la malaltia d’Alzheimer.

 

Barat i accessible

Les proves amb el salbutamol van revelar que podria inhibir l’agregació de proteïnes tau in vitro, amb una reducció dràstica de la densitat de les estructures fibroses de tau. A més, a l’ingerir fàcilment, absorbir-se en el cervell i quedar-se al cos durant diverses hores, el salbutamol té propietats atractives com a via d’investigació per un possible nou tractament de l’Alzheimer.

“El nostre treball posa en relleu l’impacte potencial de la reutilització de medicaments per a usos mèdics secundaris, a l’descobrir una nova estratègia terapèutica que impedeix la patologia molecular de la malaltia d’Alzheimer, i que d’altra manera podria haver quedat sense estudiar”, explica David Townsend, de la Universitat de Lancaster i autor principal de la investigació en declaracions recollides per Neuroscience News.

“El salbutamol ja ha estat sotmès a extenses revisions de seguretat en humans, i si les investigacions de seguiment revelen una capacitat per impedir la progressió de la malaltia d’Alzheimer en models cel·lulars i animals, aquest fàrmac podria oferir un pas endavant, a el temps que reduiria dràsticament el cost i el temps associats a el desenvolupament típic d’un medicament “, afegeix

L’Alzheimer és el tipus més comú de demència. Aquesta malaltia afecta prop de 47 milions de persones a tot el món i s’espera que la seva prevalença es tripliqui fins a superar els 130 milions de casos el 2050.

 

 

https://www.elconfidencial.com/tecnologia/ciencia/2020-07-03/mediamento-salbutamol-asma-contra-alzheimer_2666748/