ca

Troben un vincle entre l’Alzheimer i l’apnea de son

 

Un nou estudi d’un equip de científics australians i islandesos vincula l’Alzheimer amb l’apnea de son. Han descobert que les proteïnes tòxiques apareixen i es propaguen de la mateixa manera en els cervells dels pacients amb ambdues malalties

“Si vostè té apnea de la son a la mitjana edat, és més probable que desenvolupi Alzheimer quan sigui gran, i si té Alzheimer és més probable que tingui apnea de la son que altres persones de la seva edat”, explica, categòric, Stephen Robinson, investigador principal de l’estudi i professor de la Universitat RMIT d’Austràlia. “La connexió hi és, però desembolicar les causes i els mecanismes biològics segueix sent un gran desafiament”.

La teràpia, segons els investigadors, no només va aturar la pèrdua de memòria, sinó que va revertir completament la pèrdua ja existent

L’estudi, publicat a la revista científica ‘Sleep’, va analitzar el teixit cerebral post-mortem de més de 30 subjectes amb una edat mitjana de 67 anys i va verificar clínicament l’apnea obstructiva de la son. En el moment de la mort, cap dels subjectes mostrava signes clínics de deteriorament cognitiu o demència.

 

similar evolució

L’anàlisi es va centrar en l’hipocamp i el tronc encefàlic, dues regions que presenten alguns dels primers signes patògens de l’Alzheimer. Els investigadors buscaven signes dels dos principals indicadors patològics de l’Alzheimer: les plaques amiloides i els cabdells neurofibril·lars tau.

“En els casos d’apnea de la son lleu, només vam poder trobar plaques i cabdells a la zona cortical prop de l’hipocamp, precisament on es troben per primera vegada en la malaltia d’Alzheimer”, assenyala Robinson en declaracions citades per New Atlas.

Robinson assenyala que, encara que cap dels subjectes d’aquest estudi va ser diagnosticat clínicament amb Alzheimer o demència en el moment de la seva mort, això no vol dir que no estiguessin presentant signes molt primerencs de la malaltia degenerativa.

“Encara que algunes persones poden haver tingut un lleu deteriorament cognitiu o una demència no diagnosticada, cap tenia símptomes prou forts per a un diagnòstic oficial, encara que alguns tenien una densitat de plaques i cabdells prou alta com per qualificar-los amb Alzheimer”, apunta Robinson.

Hi ha una sòlida hipòtesi causal per explicar com l’apnea de la son podria accelerar l’aparició de la malaltia d’Alzheimer. Una de les funcions de la son profund d’ones lentes és netejar el cervell de proteïnes tòxiques i els subjectes que pateixen d’apnea de la son poden no arribar eficaçment les etapes de la son profund a causa de les alteracions causades per les fases de respiració interrompuda.

 

Contribueixen a la neurodegeneració

Robinson suggereix que aquest nou estudi solidifica la nostra comprensió dels vincles entre l’apnea de la son i el declivi cognitiu.

Ara podem tenir una comprensió més clara de com aquestes dues condicions contribueixen a la neurodegeneració, però encara no està clar com traduir les troballes en tractaments clínics per prevenir el declivi cognitiu.

“Si vostè té apnea de la son a la mitjana edat, és més probable que desenvolupi Alzheimer quan sigui gran, i si té Alzheimer és més probable que tingui apnea de la son que altres persones de la seva edat”

La gran pregunta sense resposta que plana sobre aquesta investigació és si l’apnea de la son és un símptoma d’hora de l’Alzheimer o si és un factor de risc que contribueix per separat. Anteriorment, els investigadors han suggerit que es necessiten estudis temporals més llargs per respondre a aquesta qüestió.

“La següent etapa de la nostra investigació serà continuar analitzant aquestes mostres per obtenir una comprensió completa de la neuropatologia, incloent els signes d’inflamació i els canvis en els vasos sanguinis que subministren nutrients a el cervell”, conclou Robinson.

 

font:

https://www.elconfidencial.com/tecnologia/ciencia/2020-07-31/revertir-perdida-memoria-alzheimer-terapia-genica_2701516/