ca

Troben una de les possibles causes de l’Alzhèimer.

 

Un desequilibri de l’alcalinitat-acidesa (pH) en les cèl·lules del cervell pot ser una de les causes de l’alzheimer, segons un estudi de la Universitat Johns Hopkins, dels Estats Units.

Aquesta troballa podria ajudar en el futur en casos de diagnòstic primerenc de la malaltia, va considerar Rajini Rao, professor de fisiologia de la Facultat de Medicina de la Universitat Johns Hopkins.

Quan els processos cel·lulars no aconsegueixen eliminar les anomenades proteïnes beta-amiloides, aquestes s’acumulen al voltant de les neurones, el que porta a la degeneració de les cèl·lules nervioses i al deteriorament de facultats com la memòria, van establir els científics.

Per revertir aquesta acumulació, els investigadors van subministrar enzims histona deacetilases (HDAC) a cèl·lules de ratolins, que van respondre amb l’estabilització reeixida del pH.

L’ús d’aquests inhibidors està aprovat per l’Administració d’Aliments i Medicaments (FDA) dels Estats Units per a pacients amb certs tipus de càncer de sang, però no per als malalts d’alzheimer, ja que la majoria dels mateixos no són capaços de traspassar la barrera de sang d’entrada al cervell.

D’acord amb l’estudi, publicat per la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), aquest impediment és un desafiament significatiu per a l’ús directe dels medicaments per tractar trastorns cerebrals.

Per saber si val la pena centrar els esforços en dissenyar uns HDAC que siguin capaços d’arribar al cervell, els investigadors planificant nous experiments per esbrinar si aquests inhibidors tenen el mateix efecte en les cèl·lules de pacients humans.

Específicament, els científics van trobar evidències en el desequilibri de la química àcid-alcalina dels endosomes, els orgànuls transportadors de nutrients de les cèl·lules, com una de les causes de l’Alzheimer.

«En el moment en què es diagnostica l’Alzheimer, gran part del dany neurològic ja està fet i el més probable és que sigui massa tard per revertir la progressió de la malaltia», va assenyalar Rao.

Per això, va afegir, cal centrar-se en els símptomes més primerencs de la malaltia, «en saber que la biologia i química dels endosomes és un factor important molt abans que comenci el deteriorament cognitiu».

De moment, no hi ha cap medicament que pugui prevenir o revertir l’Alzheimer, la demència més comuna entre la gent gran i que afecta 50 milions de persones a tot el món.

 

Fuente:EFE