ca

Un anàlisi de sang permet preveure l’Alzheimer.

Investigadors del Centre Mèdic de la Universitat de Georgetown, a Washington, Estats Units, han descobert i validat una anàlisi de sang que pot predir amb més d’un 90% d’exactitud si una persona sana desenvoluparà deteriorament cognitiu lleu o la malaltia d’Alzheimer en tres anys.

Descrita en l’edició d’aquest diumenge de la revista Nature Medicine, la investigació anuncia la possibilitat de desenvolupar estratègies de tractament per a la malaltia d’Alzheimer en una etapa anterior, quan la teràpia seria més eficaç per retardar o prevenir l’aparició dels símptomes. És la primera vegada que s’informa de l’existència de biomarcadors sanguinis de l’Alzheimer preclínic.

La prova, que identifica deu lípids o greixos en la sang que prediuen l’inici de la malaltia, podria estar a punt per al seu ús en estudis clínics en tan sols dos anys i, segons els investigadors, és possible que tingui altres usos de diagnòstic.

“La nostra prova de sang ofereix la possibilitat d’identificar les persones en situació de risc de deteriorament cognitiu progressiu i pot canviar la forma en què els pacients, les seves famílies i els metges tracten, planifiquen i manegen el trastorn”, afirma un dels autors de l’estudi, Howard J. Federoff, professor de Neurologia i vicepresident executiu de Ciències de la Salut a Georgetown .

Actualment no existeix una cura o un tractament efectiu per a la malaltia d’Alzheimer, de manera que, a nivell mundial, al voltant de 35,6 milions de persones tenen la malaltia i, segons l’Organització Mundial de la Salut, el nombre es duplicarà després 20 anys fins als 115.400.000 de persones amb Alzheimer el 2050.

Federoff assenyala que s’han fet molts esforços per desenvolupar fàrmacs que frenin o reverteixin la progressió de l’Alzheimer, però tots ells han fracassat, segons la seva opinió , perquè el fàrmac es va provar massa tard en el procés de la malaltia, entre altres qüestions.

“L’estat preclínic de la malaltia ofereix una oportunitat per intervenir a temps en la malaltia -destaca Federoff-. Biomarcadors com els nostres, que defineixen aquest període asimptomàtic, són crítics perquè el desenvolupament i l’aplicació d’aquestes teràpies tinguin èxit”. L’estudi de cinc anys va incloure a 525 participants sans de 70 anys o més als quals se’ls van prendre mostres de sang en inscriure i en diversos moments de l’estudi.

Durant la investigació, 74 participants van complir els criteris per a la malaltia d’Alzheimer lleu (EA ) o una condició coneguda com a deteriorament cognitiu lleu amnèsic ( DCLa ) , amb una important pèrdua de memòria. D’ells, 46 van ser diagnosticats en el moment de la inscripció i 28 van desenvolupar DCLa o EA lleu durant l’estudi.

En el tercer any de treball, els investigadors van seleccionar a 53 participants que van desenvolupar DCLa / AE i els van aparellar amb 53 controls cognitivament normals per a la fase de descobriment dels lípids biomarcadors.

Els lípids no eren l’objectiu abans de l’inici de l’estudi, sinó més aviat van ser un resultat de la investigació. Els autors van descobrir 10 lípids que semblen revelar la ruptura de les membranes cel·lulars neuronals en els participants que desenvolupen símptomes de deteriorament cognitiu o EA, un llistat que es va validar posteriorment al analitzar als 21 participants amb DCLa / EA restants i 20 controls. Els investigadors van estudiar dades cecs per determinar si els subjectes podien ser caracteritzats en les categories diagnòstiques correctes basant-se únicament en els deu lípids identificats.

“El panell de lípids va ser capaç de distingir amb el 90 per cent d’exactitud aquests dos grups diferents: els participants cognitivament normals que podrien progressar a DCL o EA en els següents dos o tres anys i els que es mantindran normals en un futur proper”, destaca Federoff.

Els investigadors van examinar si la presència del gen APOE4, un factor de risc conegut per al desenvolupament de la malaltia d’Alzheimer, contribuiria a una classificació precisa dels grups, però van veure que no era un factor predictiu significatiu en aquest estudi.

” Creiem que els nostres resultats són un pas important cap a la comercialització d’una prova de biomarcadors de la malaltia preclínica que podria ser útil per al cribratge a gran escala per tal d’identificar individus en risc”, augura Federoff .

“Estem dissenyant un assaig clínic en el que utilitzarem aquest llistat per identificar les persones en alt risc d’Alzheimer per tal de provar un agent terapèutic que pugui retardar o prevenir l’aparició de la malaltia”, conclou .

font: la vanguardia.com