ca
Notícies, Sense categoria

Una anàlisi de sang podria detectar l’Alzheimer a la fase inicial

Científics del centre de recerca nord-americà The Brain Chemistry Labs han descobert una relació única de metabòlits a partir de mostres de sang de pacients amb Alzheimer en la fase inicial. Es tracta d’un nou biomarcador que pot contribuir a accelerar el diagnòstic i permet iniciar tractaments de forma més primerenca.

Per fer aquest estudi es van comparar els metabòlits del plasma sanguini en pacients amb malaltia d’Alzheimer en una etapa primerenca amb plasma sanguini de controls sans utilitzant dues plataformes analítiques diferents: l’analitzador d’aminoàcids i l’espectròmetre de masses en tàndem.

La descoberta d’una proporció única de metabòlits en mostres de sang promet accelerar el diagnòstic de la malaltia
Les mostres de sang es van extreure de pacients inscrits en un assaig de fase II aprovat per la FDA al Centre Mèdic Dartmouth Hitchcock de New Hampshire i es van enviar a Brain Chemistry Labs per a la seva anàlisi. Els intents actuals de diagnosticar la malaltia d’Alzheimer a partir de mostres de sang depenen de la presència de fragments amiloides, les molècules que causen els cabdells i les plaques cerebrals.

Els investigadors van descobrir que les concentracions plasmàtiques d’un metabòlit de fosfolípid, fosfat de dihidrogen de 2-aminoetil, normalitzades per les concentracions de taurina, distingeixen les mostres de sang de pacients amb malaltia d’Alzheimer en etapa primerenca, essent un possible nou biomarcador de l’Alzheimer que pot complementar el diagnòstic clínic per a la detecció precoç de la malaltia.

Tal com assenyala la Dra. Sandra Banack, autora principal de l’informe ‘A possible blood plasma biomarker for early-stage Alzheimer’s disease’, “ens ha encantat descobrir que la proporció de dues molècules, el 2-aminoetil dihidrogen fosfat i la taurina, ens permet discriminar de manera fiable les mostres de pacients d’Alzheimer en fase inicial de les dels controls».

Per la seva banda, el Dr. Paul Alan Cox, Director Executiu de The Brain Chemistry Labs, explica que «als Laboratoris de Química Cerebral, considerem que les plaques amiloides són una conseqüència i no la causa de la malaltia d’Alzheimer». I afegeix, «l’emocionant d’aquest nou descobriment és que no depèn de l’amiloide i l’assaig es pot fer en equips analítics que ja són presents a la majoria dels grans hospitals».

Encara que els símptomes de la malaltia d’Alzheimer avançada són ben coneguts, el diagnòstic de la malaltia en les fases més primerenques requereix que els neuròlegs facin acurades proves cognitives.

 

Un análisis de sangre podría detectar el Alzheimer en fase inicial (geriatricarea.com)