ca

Un crani imprès en 3D transparent per veure com s’expandeix l’Alzheimer.

 

Encara hi ha molt que no sabem de la malaltia d’Alzheimer, i per tant és difícil saber com tractar-la de manera eficient. I és que, en general, realment no sabem molt del nostre propi cervell, no diguem ja de les malalties que l’afecten directament. Sense la informació suficient, és difícil desenvolupar tractaments adequats.

De tant en tant apareixen nous tractaments, però mai tenen els resultats adequats per acabar amb una malaltia que deixa els pacients, especialment a la gent gran, en un estat d’incapacitat. Tot per la mort contínua de les neurones, que provoquen el atrofiar de parts del cervell, amb la consegüent pèrdua de capacitat mental. Un procés que ha estat investigat a consciència, però mai com han ideat científics de la Universitat de Minessota, que han fet servir noves tecnologies com la impressió 3D per ajudar en la investigació.

 

Un crani transparent imprès en 3D pot ser clau per investigar l’Alzheimer

Els investigadors han desenvolupat un nou dispositiu anomenat “See-Shell” usant impressió 3D; bàsicament es tracta d’un tros de crani transparent, que permet veure directament el cervell sense perill per al pacient. Ja ho han provat en ratolins amb bons resultats, tot i que el procés és llarg i requereix una operació relativament perillosa.

El procés comença amb un escàner tridimensional de la superfície del crani; usant aquesta informació, és possible imprimir en 3D una rèplica exacta, que encaixa perfectament amb l’interior del crani, com per exemple, amb la forma del cervell. Això és important per evitar que el nou crani premi massa el cervell i els vasos sanguinis.

A continuació, la part superior del crani del pacient es retira en una operació, i és substituïda per la peça impresa en 3D. Això permet registrar l’activitat cerebral i veure com el cervell canvia en temps real; fent fotos de tant en tant, és possible veure com l’alzheimer s’expandeix i afecta a diferents parts del cervell.

Per als investigadors, això és important per a visualitzar la manera en què el cervell funciona, i com l’afecta l’Alzheimer. Per exemple, un aspecte en el qual estan molt interessats és en la manera en què el cervell es reorganitza de manera interna quan perd neurones.

En un dels experiments, es va comprovar com un cop en una part del cervell influeix en una altra part completament diferent. En un altre, es va usar una càmera de vídeo per enregistrar els canvis depenent de l’activitat neuronal. En el següent vídeo es mostra com les neurones “s’encenen” quan s’activen.

Encara que de moment aquesta investigació només es va centrar en ratolins, els seus cervells són semblants als dels humans, de manera que s’espera aconseguir grans avanços amb aquest estudi.

 

 

Adrian Raya

Font:https://omicrono.elespanol.com