ca

Un dispositiu per localitzar persones malaltes d’Alzheimer guanyador de la competició Miniempreses.

 

Són els emprenedors del futur. Un total de 5.200 estudiants de secundària, batxillerat i formació professional han participat aquest curs amb més de 800 projectes en aquesta nova edició del programa miniempreses de la Fundació Junior Achievement (JA), l’organització internacional sense ànim de lucre més gran d’Europa en educació emprenedora, formació financera i preparació a la vida laboral. Després d’un rigorós procés de selecció, els 15 millors equips han presentat les seves miniempreses a Madrid, defensant els seus projectes en la XI Competició Nacional d’aquest programa.

Una final que s’ha desenvolupat al llarg de dos dies i en què han participat estudiants procedents de centres públics, concertats i privats de tot Espanya. Durant la primera jornada, els estudiants han hagut de demostrar les seves habilitats comercials, exhibint els productes dissenyats i produïts per la seva pròpia miniempresa en una fira de mostres. Al dia següent, els participants van tornar a defensar la viabilitat dels seus projectes en una exposició pública i davant un jurat d’experts compost per professionals del món empresarial.

La miniempresa guanyadora ha estat Sygnall, amb un dispositiu que facilita la localització de persones malaltes d’Alzheimer a través de la tecnologia GPS Crowd i que envia la posició de l’usuari en temps real.

Els seus artífexs, cinc estudiants del Col·legi Bell-Lloc de Girona, representaran España en la competició europea que se celebrarà a Brussel·les, a finals de juliol. Allà tindran l’oportunitat de presentar la seva miniempresa i defensar el seu projecte en un entorn internacional al costat de més de 200 joves emprenedors de 35 països, en la “Company of the Year Competition”, impulsada per l’organització JA- Europe.

Altres idees finalistes han estat: Dv Box, 1 pastiller amb un mòdul electrònic proveït d’avisador acústic, leds i un display que avisa de la medicació a prendre amb l’hora de la presa; Feltium, una funda protectora per a les targetes contacless per evitar robatoris i duplicació de les mateixes mitjançant unes làmines d’alumini invisibles; Safe Trap, una polsera personalitzable que funciona a través d’una App amb funcions de localització i dades de contacte per a nens, malalts i ancians; Pop it, un sistema multifunció per a smartphones i tablets; Joinsocks, producte la funció és aparellar de forma fàcil els mitjons; i Chocoseed, ou de xocolata amb sorpresa mediambiental que inclou en el seu interior llavors de diverses plantes amb les seves instruccions de plantat. 

 

Formant emprenedors des d’edats primerenques

El programa miniempreses de JA ofereix a aquests estudiants una experiència emprenedora única. A més, la Llei d’Emprenedors reconeix la miniempresa o empresa d’estudiants com una eina pedagògica des de setembre de 2013. Amb la col·laboració de professors i assessors-voluntaris de la comunitat empresarial, cada

equip crea i dirigeix ​​el seu miniempresa durant tot el curs escolar: tria la seva junta directiva, desenvolupa i comercialitza el seu producte, implanta el seu pla d’empresa i gestiona els actius, sent fins i tot la miniempresa auditada durant el desenvolupament del projecte. I tot això sense oblidar un fi social, ja que els estudiants decideixen democràticament a quina acció solidària donaran els beneficis abans de dissoldre la companyia una vegada conclòs el curs. Fins a la data, les diferents edicions del programa han beneficiat més de 169.000 estudiants, que han constituït un total de 11.935 miniempreses.

Estudiants i professors coincideixen en la utilitat d’aquest programa per desenvolupar habilitats i competències que aplicaran en el futur, tant en la seva vida acadèmica, com a l’hora d’incorporar-se al mercat laboral. De fet, diversos estudis europeus, com l’informe? A Road to Success ?, elaborat per la Direcció General d’Indústria de la Comissió Europea el 2005, demostren que el programa miniempreses contribueix al desenvolupament i consolidació de l’esperit emprenedor, a l’adquisició de competències per a la creació d’empreses des de primerenca edat i al foment de la igualtat d’oportunitats.

El programa miniempreses de Junior Achievement es porta a terme gràcies al suport de Zuric, Citi, Fundació Rafael del Pino, Disney, Fundació EY, Monsanto i l’Ajuntament de Madrid. Aquest any a més ha comptat amb la col·laboració d’Adif, que ha cedit un espai a l’estació de Madrid Puerta de Atocha per a la realització de la fira de mostres.

 

Font: El Economista.es