ca

Un estudi de la Fundació Ace corrobora els beneficis dels programes de psicoestimulació integral com els que AFA Baix realitza als seus centres Alois.

 

Els malalts d’Alzheimer sotmesos al Programa de psicoestimulació Integral (PPI) en la millora cognitiva, un mètode que aplica també la Fundació ACE-Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center, mantenen part de la capacitat d’aprenentatge, segons ha conclòs un estudi dut a terme amb 1.549 pacients.

Els resultats de l’estudi, que publica la revista ‘Journal of Alzheimer’ s Disease ‘, proven l’eficàcia en malalts d’Alzheimer d’aplicar aquest mètode, basat en l’ús de tècniques de psicoestimulació, psicoexpressió i de teràpia ocupacional, desenvolupat per la Fundació ACE.

La investigació, dirigida per la doctora Mercè Boada  i Lluís Tárraga, ha analitzat les dades que la fundació ha acumulat en les successives avaluacions dels 1.549 pacients que han seguit el programa.

Més enllà de provar l’eficàcia del mètode, l’estudi revela un aspecte més general de la incidència de l’Alzheimer (o d’altres demències) sobre la capacitat cognitiva del malalt: la capacitat d’aprenentatge del pacient es pot mantenir, tot i patir elevats nivells de neurodegeneració, fins i tot quan aquesta degradació comporta la pèrdua de la parla o l’alteració total de la conducta.

En el cas concret dels pacients de la Fundació ACE, l’anàlisi conclou que aquells que han participat en el PPI aconsegueixen prolongar la seva autonomia personal durant més temps (en alguns casos, anys) i també retardar l’arribada a les últimes fases de la malaltia , en comparació amb les persones que no han participat en el programa.

El Programa de psicoestimulació Integral (PPI) s’utilitza des de l’any 1991 al Centre i l’Hospital de Dia de la Fundació ACE, i va ser creat per respondre a la necessitat dels professionals que atenien les persones amb demència d’una sistemàtica d’intervenció no farmacològica, a partir de la constatació que la capacitat d’aprenentatge en els malalts, tot i ser reduïda, existeix i pot ser estimulada.

Segons ha informat la Fundació, habitualment, els pacients estan vuit hores al centre, de dilluns a dissabte, realitzant tallers de grup per activar, recuperar o mantenir les seves capacitats físiques, intel·lectuals i socials.

Al taller de psicoestimulació, realitzen activitats individuals o grupals, amb diversos graus de dificultat, per estimular les funcions mentals superiors.

En el de psicoexpressió, els malalts tenen la possibilitat de reforçar la seva motricitat mitjançant tècniques de microgimnàstica o jocs, i en els tallers ocupacionals, els pacients poden realitzar tasques manuals amb l’objectiu d’activar els records i la conversa. 

El PPI inclou l’avaluació bimestral de les proves neuropsicològiques, per observar quina ha estat l’evolució.

Cal destacar que aquests programes d’ampli espectre es duen a terme des de fa anys als Centres Alois d’AFA Baix Llobregat.