ca

Un estudi mostra que l’exercici aeròbic diari millora la memòria.

 

Una nova investigació nord-americana que Mapeig els canvis cerebrals després d’un any d’entrenaments aeròbics ha descobert un procés potencialment crític, que és que l’exercici augmenta el flux sanguini en dues regions clau de el cervell associades amb la memòria. En particular, l’estudi ha mostrat que aquest flux sanguini pot ajudar fins i tot a les persones grans amb problemes de memòria a millorar la cognició, una troballa que, segons els científics, podria guiar la investigació futura de la malaltia d’Alzheimer.

“Potser algun dia puguem desenvolupar un medicament o procediment que dirigeixi de manera segura el flux sanguini a aquestes regions cerebrals”, ha assenyalat Binu Thomas, un dels investigadors de l’estudi realitzat a la d’UT Southwestern a Texas. “Però recentment estem començant a explorar la combinació correcta d’estratègies per ajudar a prevenir o retardar els símptomes de la malaltia d’Alzheimer. Hi ha molt més que entendre sobre el cervell i l’envelliment”, ha afegit.

L’estudi, publicat al ‘Journal of Alzheimer’ s Disease ‘, ha documentat canvis en la memòria a llarg termini i el flux sanguini cerebral en 30 participants, cada un d’ells de 60 anys o més amb problemes de memòria. La meitat d’ells es van sotmetre a 12 mesos d’entrenament aeròbic; la resta només s’estirava.

El grup d’exercici va mostrar una millora de l’47 per cent en alguns puntuacions de memòria després d’un any en comparació amb un canvi mínim en els participants de l’estirament. Les imatges de el cervell de el grup d’exercici, preses mentre estaven en repòs a el principi i a la fi de l’estudi, van mostrar un augment de l’flux sanguini cap a l’escorça cingulada anterior i l’hipocamp, regions neurals que juguen un paper important en la funció de la memòria .

Altres estudis han documentat beneficis per a adults cognitivament normals en un programa d’exercici, inclosa una investigació prèvia, realitzada pel doctor Thomas, que va mostrar que els atletes que envelleixen tenen un millor flux sanguini cap a l’escorça que els adults majors sedentaris. Però la nova investigació és significativa perquè trama una millora durant un període més llarg en adults amb alt risc de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer.

“Hem demostrat que fins i tot quan la seva memòria comença a esvair-se, encara pot fer alguna cosa a l’respecte agregant exercici aeròbic al seu estil de vida”, ha afegit l’expert.

Els científics de UT Southwestern es troben entre molts equips a tot el món que intenten determinar si l’exercici pot ser la primera intervenció d’aquest tipus. Cada vegada hi ha més proves que al menys podria jugar un petit paper en retardar o reduir el risc de la malaltia d’Alzheimer.

Per exemple, un estudi de 2018 va mostrar que les persones amb nivells de condició física més baixos van experimentar un deteriorament més ràpid de les fibres nervioses vitals en el cervell anomenat matèria blanca. Un estudi publicat l’any passat va mostrar que l’exercici es correlaciona amb un deteriorament més lent de l’hipocamp.

Pel que fa a la importància de l’flux sanguini, Thomas ha explicat que algun dia podria usar-se en combinació amb altres estratègies per preservar la funció cerebral en persones amb deteriorament cognitiu lleu.

“El flux sanguini cerebral és part de el trencaclosques, i hem de continuar reconstruint. Però hem vist prou dades per saber que començar un programa de condicionament físic pot tenir beneficis de per vida per als nostres cervells i els nostres cors”, ha conclòs.

 

https://www.laopinioncoruna.es/vida-y-estilo/salud/2020/05/24/estudio-muestra-ejercicio-diario-mejora/1504453.html