ca

Un estudi reforça la teoria sobre l’origen de l’Alzhèimer: una infecció a la boca.

 

Al llarg dels últims anys, diversos científics han apuntat a una hipòtesi poc coneguda sobre l’origen de l’Alzheimer: segons la seva teoria no seria només una malaltia, sinó una infecció. Ara, un nou estudi publicat a Science Advances reforça aquesta teoria i ho fa vinculant aquesta malaltia degenerativa amb un origen inesperat: una malaltia a les genives.

Jan Potempa, microbiòleg de la Universitat de Louisville, ha descobert ‘Porphyromonas gingivalis’ al cervell de pacients morts d’Alzheimer. Es tracta del patogen que provoca la periodontitis crònica, coneguda com a malaltia de les genives, i no és la primera vegada que les dues malalties s’associen, ja que un estudi de 2010 ja va valorar aquesta possibilitat.

S’han dut a terme experiments amb ratolins, en els quals es provocaven infeccions orals amb el patogen, que van conduir a que els bacteris arribessin al cervell i que aquest produís el pèptid beta amiloide (Aß), la proteïna associada amb l’Alzheimer. Els científics creuen que encara no han descobert l’origen d’aquesta malaltia degenerativa, però estan convençuts que aquesta línia d’investigació és important.

Stephen Dominy, que coordina la investigació a través de la farmacèutica Cortexyme, assegura a Science Alert que “els agents infecciosos han estat implicats en el desenvolupament i la progressió de l’Alzheimer abans, però l’evidència de la causalitat no havia estat convincent. Ara, per primera vegada, tenim proves sòlides que connecten el patogen intracel·lular P. gingivalis i la malaltia d’Alzheimer “.

 

La importància de la boca

Els investigares no es van quedar aquí i van identificar enzims tòxiques trucades gingipainas al cervell de pacients amb Alzheimer. Però, a més, també van trobar aquestes gingipainas en cervells de persones mortes que no van ser diagnosticades amb Alzheimer.

Fins ara, el patogen Porphyromonas gingivalis i l’Alzheimer s’havien relacionat però no se sabia si la malaltia de les genives provoca Alzheimer o si és la demència la que condueix a una cura bucal deficient. Ara, el fet de trobar gingipainas en persones que mai van ser diagnosticades d’Alzheimer podria suggerir que podrien haver desenvolupat la malaltia si haguessin viscut més temps.

Els autors de la investigació asseguren en el seu estudi que “la nostra identificació d’antígens de gingipaina en els cervells de persones amb malaltia d’Alzheimer i també amb patologia d’aquesta malaltia però sense haver estat diagnosticats de demència, sosté que la infecció cerebral amb Porphyromonas gingivalis no és el resultat d’una atenció dental deficient després de l’inici de la demència o una conseqüència de la malaltia, sinó un esdeveniment primerenc que pot explicar la patologia trobada en persones de mitjana edat abans del deteriorament cognitiu “.

  

 

O. RODRÍGUEZ

font: elconfidncial