ca

Un estudi relaciona l’exercici físic en la mitjana edat amb millor salut cerebral en la vellesa.

 

En els últims anys cada vegada sorgeixen més estudis que relacionen l’exercici físic amb una millor salut cerebral. En l’últim d’ells, que es va publicar el 6 de gener a la revista Neurology, es relacions directament l’activitat física a la mitjana edat amb una millor salut cerebral 25 anys després.

L’estudi es va dur a terme amb 1.604 voluntaris de 53 anys de mitjana, als quals se’ls preguntava la quantitat d’exercici d’intensitat de mitjana a vigorosa, que feien a la setmana, i es va qualificar la seva activitat com a nul·la, baixa, mitjana o alta. A el mateix temps, durant els 25 anys següents se’ls van fer a cinc revisions mèdiques proves. A la fi de l’estudi se’ls va sotmetre a escàners a la recerca de lesions o àrees amb danys o malaltia. A través d’aquests escàners es va observar que les persones que no feien exercici d’intensitat moderada a vigorosa en la mitjana edat tenien un 47% més de probabilitats de desenvolupar petites àrees de danys en el cervell que les persones que van reportar alts nivells d’activitat física de moderada a vigorosa. Aquests danys eleven el risc de demències, com l’Alzheimer. Per contra, realitzar més de dues hores i mitja d’activitat física per setmana a la mitjana edat es va associar amb menys signes de malaltia cerebral.

“El nostre estudi suggereix que realitzar a l’almenys una hora i 15 minuts d’exercici d’intensitat de moderada a vigorosa a la setmana o més durant la mitjana edat pot tenir un important efecte sobre la salut de el cervell i preservar la seva estructura”, assegura Dr. Priya palta, professora assistent de ciència mèdica en l’Irving Medical Centre de la Universitat de Columbia a la ciutat de Nova York, per la qual cosa, “aquests resultats demostren que una vida activa durant la mitjana edat té beneficis reals sobre la salut del cervell. En particular, els nivells consistentment alts d’activitat física d’intensitat moderada a vigorosa en la mitjana edat es van associar amb menys lesions cerebrals en la vellesa “, afegeix.

 

L’exercici, només una part de l’equació

L’única limitació que els autors veuen a l’estudi és que són els propis participants els que reporten la seva activitat, el que pot restar-li exactitud. A més, els investigadors no van incloure l’activitat física a part de l’activitat de temps lliure, com l’activitat relacionada amb la feina o la incidental. Tanmateix, aquest estudi pot servir com arrencada per dur a terme estudis més precisos que demostrin amb més dades quina és la influència de l’exercici físic en la prevenció de malalties com l’Alzheimer. En aquest sentit, la doctora Sara Imarisio, cap de recerca en Alzheimer ‘s Research UK, assegura que “aquest estudi afegeix evidències sobre l’important paper que té l’exercici físic per a tenir cura de la salut del nostre cervell”. Una cosa sobre el que cada vegada hi ha més evidències, però del que falta conscienciar la població, “només un terç de les persones pensa que és possible reduir el seu risc de desenvolupar demència, en comparació amb el 77% que creu que pot reduir la seva risc de malaltia cardíaca “, assegura. i és que, tot i que encara falten més investigacions per demostrar amb certesa el que suggereix aquest estudi, com afirma Imarisio,” el nostre cervell no actua de manera aïllada de la resta del nostre cos i una bona regla general per a tots és que el que és bo per al seu cor també és bo per al seu cervell “.

L’exercici seria, a més, solament una part de l’equació, ja que “l’evidència actual suggereix que, a més de mantenir-se actiu físicament i mentalment, portar una dieta sana i equilibrada, no fumar, beure només dins dels límits recomanats, mantenir un pes saludable i mantenir el colesterol i la pressió arterial controlats són bones formes de mantenir un cervell sa com nosaltres envellim “, afegeix contundent la cap de recerca en Alzheimer ‘s Research UK.

 

https://www.20minutos.es/noticia/4540624/0/un-estudio-relaciona-el-ejercicio-fisico-en-la-mediana-edad-con-mejor-salud-cerebral-en-la-vejez/?autoref=true

traducció al català via google translator