Barcelona, 25 may (EFE).-El risc de patir patologies neurodegeneratives i vasculars relacionades amb la demència es pot predir en persones sanes que comencen a patir faltes de memòria, segons ha conclòs un estudi elaborat per la Fundació ACE-Barcelona Alzheimer Treatment & Research.
L’estudi, que s’ha presentat avui durant la XI Conferència Barcelona-Pittsburgh que se celebra a la capital catalana, s’ha elaborat amb el seguiment mèdic fet des del 2014 a 200 voluntaris sans que presenten llacunes subjectives (percebudes per la persona) de memòria.
El treball, anomenat ‘Fundació ACE Healthy Brain Initiative’ i que coordina la Unitat de Prevenció i Diagnòstic Precoç de Fundació ACE, ha permès establir un sistema de predicció amb el qual es pot preveure el desenvolupament de tres tipus de patologies relacionades amb l’Alzheimer.
Segons ha explicat la directora mèdica i cofundadora de la Fundació ACE, Mercè Boada, aquests tres tipus de patologies que es poden predir són malalties vasculars, trastorns neurodegeneratius o patologies relacionades amb l’edat.
Als 200 voluntaris se’ls ha sotmès al llarg dels quatre últims anys a exploracions neurològiques i neuropsicològiques, a una prova de PET d’amiloide, a ressonància magnètica i a biomarcadors en sang, entre d’altres proves.
La investigació, que s’ha ampliat ara a tres anys més, vol demostrar amb un diagnòstic ultra precoç dels canvis fisiològics que es donen en la malaltia per així poder desenvolupar fàrmacs que incideixin en les fases inicials de l’Alzheimer.
Segons Boada, “els experts coincideixen que és rellevant identificar els símptomes del trastorn com més aviat millor, ja que els actuals tractaments contra l’Alzheimer són més efectius en les fases inicials d’aquesta demència”.
Experts internacionals en Alzheimer i neurologia estan reunits aquesta setmana a Barcelona a la Conferència Barcelona-Pittsburgh, que des de 1998 organitzen bianualment la Fundació ACE – Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center, juntament amb l’Alzheimer Research Center de la Universitat de Pittsburgh School of Medicine.
A més de posar en comú les últimes novetats sobre el món de l’Alzheimer, com a novetat, la Conferència Barcelona-Pittsburgh ha organitzat aquest any un workshop sobre ètica on els professionals debaten el marc social, ètic i legislatiu per preservar els drets dels pacients i la seva entorn en un context nou en el qual es podrà predir el desenvolupament de la malaltia. L’AFA Baix Llobregat va asistir com a invitada a aquest impoprtant cercle de conferències (NdE).
font: www.lavanguardia.com