ca

Un fàrmac en estudi disminueix el declivi cognitiu en pacients amb Alzheimer

 

Un fàrmac que es troba en estudi per al tractament de la malaltia d’Alzheimer va mostrar que va disminuir en aproximadament un terç la taxa de disminució en una mesura combinada de cognició i funció en les víctimes en etapa primerenca de la malaltia.

Donanemab és un anticòs dissenyat per eliminar de el cervell grups de la proteïna beta amiloide relacionada amb l’Alzheimer desenvolupat pel laboratori Eli Lilly and Co, que en l’assaig en etapa intermèdia de 272 pacients va complir amb el seu objectiu principal de mostrar un canvi estadísticament significatiu en el declivi clínic durant 18 mesos.

El fàrmac es dirigeix ​​a un tipus de beta amiloide conegut com N3pG que els investigadors creuen que es pot eliminar ràpidament, el que permet un tractament a curt termini, però durador.

Els pacients de l’estudi van deixar de rebre donanemab i es van canviar a placebo una vegada que les seves plaques cerebrals van arribar als nivells observats en persones sanes, un procés que va prendre només uns mesos per a alguns pacients.

“Aquest estudi mostra que la presència d’amiloide és un important accelerador de la malaltia d’Alzheimer”, va dir a Reuters Daniel Skovronsky, director científic de Lilly.

Els resultats també “ens diuen que hi ha altres coses en joc”, ha afegit, i ha dit que es necessitaven estratègies addicionals per combatre completament l’Alzheimer.

Un efecte secundari d’inflamació de el cervell, conegut com ARIA-E, va ocórrer en el 27% dels pacients tractats amb donanemab, va dir la companyia.

“La malaltia d’Alzheimer és uniformement fatal; aquest perfil de seguretat combinat amb aquest perfil d’eficàcia és una cosa que ens entusiasma “, ha assenyalat Skovronsky.

Des de la farmacèutica van indicar que donanemab també va mostrar resultats positius en els criteris de valoració secundaris de l’assaig que mesuren la cognició i la funció, però no va aconseguir significació estadística en tots ells.

 

La companyia continua estudiant el fàrmac en un segon assaig de 500 pacients.

Lilly, juntament amb companyies com Biogen Inc i Eisai Co Ltd, és una de les últimes grans farmacèutiques que busca tractaments contra la malaltia d’Alzheimer, una malaltia que afecta gairebé 6 milions de nord-americans i a milions més a tot el món.

L’Administració de Drogues i Aliments dels EUA està revisant l’aplicació de Biogen per aducanumab, que també es dirigeix ​​a les plaques amiloides.

Biogen va dir que un dels seus dos estudis fonamentals amb aducanumab va mostrar un benefici estadísticament significatiu en la desacceleració de l’deteriorament cognitiu i funcional, però un segon assaig no va aconseguir aquest objectiu, mostrant beneficis només per a alguns pacients que van rebre una dosi alta durant a l’almenys 10 mesos .

Des Lilly van assegurar que els resultats complets de l’assaig es presentaran en una futura reunió mèdica i s’enviaran per a la seva publicació en una revista clínica revisada per parells.

 

La importància de la diagnosi precoç

Un diagnòstic precoç i encertat és fonamental ja que permet el metge recomanar modificacions de l’estil de vida, brindar un pronòstic i possibilitar que el pacient prengui decisions respecte a pautes de maneig futur. També, és important per prevenir riscos que puguin dependre d’oblits o altres símptomes cognitius. Així mateix, donarà la possibilitat a la família d’estar informada sobre el que li està passant al seu ésser estimat i així acompanyar-lo de la millor manera.

El diagnòstic inclou, en general, diferents instàncies, segons ha precisat la metgessa neuròloga María Alejandra Amengual (MN 105.232), i ha detallat: “En l’entrevista inicial, el neuròleg realitzarà un interrogatori específic i detallat per recollir informació sobre els símptomes (característiques, severitat , temps d’evolució) i els antecedents de l’pacient que puguin resultar rellevants. També es realitzarà un examen físic neurològic (avaluació de força, reflexos, equilibri, entre d’altres) “.

Després, una anàlisi de laboratori buscarà “descartar altres causes que puguin generar les dificultats observades, com ara anèmia, alteració de la funció tiroïdal o dèficits vitamínics”. I una avaluació cognitiva “per determinar, en forma específica, cadascuna de les funcions i establir si el pacient rendeix dins dels paràmetres esperables per a la seva edat i nivell d’educació o, determinar la severitat d’aquestes dificultats”.

Finalment, estudis complementaris de neuroimatges (ressonància magnètica o tomografia computada de cervell) brinden informació de l’estructura de el cervell i evidencien si el mateix presenta lesions o altres alteracions que expliquin els símptomes.

 

 

https://www.infobae.com/salud/2021/01/12/un-farmaco-en-estudio-disminuyo-el-declive-cognitivo-en-pacientes-con-alzheimer/

traducció al català amb googletransaltor