ca
Notícies

Un grup de científics japonesos desenvolupa una prometedora vacuna experimental contra l’Alzheimer.

La vacuna no només va reduir la inflamació cerebral als ratolins afectats, sinó que també en va millorar el comportament.

Un grup de científics japonesos poden estar a prop de fer un descobriment monumental: una vacuna capaç d’endarrerir la progressió de l’Alzheimer. En una investigació preliminar publicada aquesta setmana, aquests investigadors han demostrat com la seva vacuna semblava reduir la inflamació i altres biomarcadors importants al cervell de ratolins amb una malaltia molt similar a l’Alzheimer. Tot i això, seran necessàries més investigacions abans que la vacuna pugui ser testada en humans. Aquesta vacuna experimental està sent desenvolupada per científics de la universitat japonesa Juntendo.

L’objectiu dels investigadors ha estat entrenar el sistema immunitari perquè persegueixi certes cèl·lules senescents, unes cèl·lules envellides que ja no es divideixen per crear més cèl·lules, sinó que es queden al cos. Aquestes cèl·lules no són necessàriament perjudicials i algunes tenen un paper vital en la cicatrització i en altres funcions vitals. Però també s’han vist relacionades amb diverses malalties relacionades amb l’edat, com ara l’Alzheimer. Aquesta vacuna s’adreça específicament a les cèl·lules senescents que produeixen alts nivells d’una cosa anomenada glicoproteïna associada a la senescència (SAGP). Altres investigacions suggereixen que les persones amb Alzheimer tendeixen a tenir els cervells plens d’aquestes cèl·lules en particular.

L’equip va provar la seva vacuna en una sèrie de ratolins que havien estat criats perquè els seus cervells desenvolupessin el mateix tipus de destrucció gradual que s’observa en humans amb Alzheimer. Es creu que aquest dany és alimentat per l’acumulació d’una forma mal plegada de la proteïna amiloide-beta. Durant la investigació, els ratolins van ser dividits en dos grups, i només un va estar rebent la vacuna real.

L’equip va trobar menys dipòsits d’amiloide juntament amb nivells més baixos de cèl·lules amb SAGP als cervells dels ratolins vacunats. A més, també es va produir una reducció en la inflamació del cervell i els ratolins semblaven comportar-se amb més normalitat que els ratolins del grup de control. Per exemple, aquests espècimens van mostrar més ansietat a mesura que envellien, un tret que tendeix a perdre’s en les persones amb Alzheimer avançat. També van mostrar més consciència del seu entorn durant les proves a laberints.

Les troballes van ser presents aquest cap de setmana a les Sessions Científiques de Ciències Cardiovasculars Bàsiques de l’Associació Nord-americana del Cor. Això significa que aquesta investigació encara no ha tingut una revisió formal per parells, per la qual cosa cal tenir una mica de precaució amb aquest descobriment. Però això sí, la vacuna sembla haver complert diversos criteris importants que molts intents anteriors de vacunes no havien arribat a assolir.

“Estudis anteriors que havien utilitzat diferents vacunes per tractar l’Alzheimer en ratolins han tingut èxit en la reducció dels dipòsits de placa amiloide i en els factors inflamatoris, però el que fa que el nostre estudi sigui diferent és que la nostra vacuna SAGP també va alterar el comportament d’aquests ratolins a millor”, va dir l’autor principal de l’estudi, Chieh-Lun Hsiao, estudiant postdoctoral del departament de biologia i medicina cardiovascular de la Universitat de Juntendo, en un comunicat.

Per descomptat, els estudis en ratolins són només el començament abans que un fàrmac o vacuna experimental es mostri funcional. Seran necessaris més estudis per validar els resultats i per poder provar amb seguretat aquesta vacuna en humans abans de poder passar ja als assaigs a gran escala.

Encara que amb resultats modestos, darrerament hi ha hagut diversos èxits recents en el tractament de l’Alzheimer, i altres candidats experimentals -vacunes incloses- ja es troben en fase d’assajos clínics. Amb una mica de sort, aquestes noves teràpies podrien algun dia evitar que l’Alzheimer sigui una sentència de mort incurable com passa actualment.

 

Ed Cara.

Desarrollan una prometedora vacuna contra el Alzheimer en Japón (gizmodo.com)