ca

Un nou marc de recerca defineix l’alzhèimer per canvis cerebrals, no per símptomes.

 

A l’edició d’abril de ‘Alzheimer & Dementia: The Journal of the Alzheimer’ s Association ‘investigadors revelen els resultats del seu treball “Marc d’investigació NIA-AA: cap a una definició biològica de la malaltia d’Alzheimer”.

El primer autor – Clifford R. Jack, Jr., de la Clínica Mayo de Rochester, a Minnesota, Estats Units- i els seus col·legues proposen canviar la definició de la malaltia d’Alzheimer en persones vives –per seu ús en la investigació– des de l’actual, basada en canvis cognitius i símptomes conductuals amb confirmació per biomarcador, a una construcció estrictament biològica.

Aquest plantejament representa una gran evolució en la forma en què pensem sobre l’alzhèimer. Comprendre i tractar eficaçment la malaltia d’Alzheimer i altres demències pot ser el desafiament més difícil per a la comunitat mèdica / científica d’aquest segle. El camp ha experimentat reptes monumentals a desenvolupar teràpies farmacològiques noves i efectives, entre elles el descobriment que, fins fa poc, es duien a terme assajos clínics en els quals fins al 30 per cent dels participants no tenia canvis cerebrals relacionats als quals dirigir fàrmacs experimentals.

“Amb l’envelliment de la població mundial i el cost cada vegada més gran de l’atenció per a les persones amb demència, es necessiten desesperadament nous mètodes per millorar el procés de desenvolupament de la teràpia i augmentar la probabilitat d’èxit”, afirma la directora científica de l’Associació d’Alzheimer i coautora de l’article, Maria Carrillo. “Aquest nou marc de recerca és un gran pas en la direcció correcta per a la investigació de l’alzhèimer”, afegeix.

Segons els autors, “aquesta evolució dels criteris diagnòstics previs, està en línia amb la majoria de les malalties cròniques que es defineixen biològicament, i els símptomes clínics en són una conseqüència”. Diuen que “l’objectiu de gran part de la medicina és identificar i tractar malalties abans de presentar símptomes manifestos.” L’objectiu del Marc [NIA-AA Research] és proporcionar un camí cap a assajos de prevenció de la malaltia d’Alzheimer entre persones clínicament asimptomàtiques “, afirmen.

Altres àrees de la medicina han utilitzat aquest enfocament per definir processos de malaltia utilitzant biomarcadors, per exemple: densitat mineral òssia, hipertensió, hiperlipidèmia i diabetis es defineixen mitjançant biomarcadors. S’ha demostrat que les teràpies que aborden aquests biomarcadors redueixen la probabilitat de desenvolupar fractures, atacs cardíacs i accidents cerebrovasculars.

Els autors “adopten la posició que l’evidència de biomarcadors de la malaltia d’Alzheimer indica la presència de la malaltia, estiguin o no presents els símptomes, de la mateixa manera que una HbA1C anormal indica la presència de diabetis, estiguin o no presents els símptomes “.

El 2011, l’Associació d’Alzheimer (AA) i l’Institut Nacional sobre l’Envelliment (NIA, per les sigles en anglès) en els Instituts Nacionals de Salut dels Estats Units, van convocar a experts per actualitzar les pautes de diagnòstic per a la malaltia d’Alzheimer . Les publicacions emblemàtiques van designar tres etapes de la malaltia d’Alzheimer: preclínica (abans que es puguin detectar els símptomes que afecten la memòria, el pensament o el comportament), deteriorament cognitiu lleu i demència.

 

Definir l’alzhèimer biològicament

En reunir novament els líders mundials el 2017 per revisar els avenços en el camp i actualitzar les directrius, es va produir un canvi profund en el pensament per definir la malaltia d’Alzheimer biològicament, mitjançant canvis patològics cerebrals o els seus biomarcadors, i tractar el deteriorament cognitiu com a símptoma / signe de la malaltia, en lloc de la seva definició. Segons Jack, un cop validat en diverses poblacions mundials, aquesta nova definició crearà una poderosa eina per accelerar i millorar el desenvolupament de tractaments modificadors de la malaltia per l’alzhèimer.

Els autors preveuen que la definició de la malaltia d’Alzheimer com una construcció biològica permetrà una comprensió més precisa de la seqüència d’esdeveniments que condueixen al deteriorament cognitiu associat amb la malaltia d’Alzheimer, així com a les múltiples causes de la malaltia. Això permetrà un enfocament més precís dels assajos de teràpia, inclòs l’enfocament d’objectius més específics i la inclusió de les persones adequades.

 

 

Font:EUROPA PRESS  // Traducció al Català, X. R.