ca

Un nou tipus d’elèctrodes evita efectes adversos i podria frenar l’alzhèimer.

 

Una nova tècnica d’estimulació cerebral profunda que dirigeix ​​el corrent a zones concretes augmenta els beneficis de l’antic sistema, no direccional, evita els efectes adversos en pacients amb Parkinson, tremolors o distonia, i frena el desenvolupament de l’Alzheimer en els seus estadis inicials.

L’estimulació cerebral és un procediment quirúrgic que s’utilitza fa més de 20 anys i que consisteix en introduir uns elèctrodes al cervell per tractar una varietat de símptomes neurològics invalidants en malalties com el Parkinson, la distonia o els tremolors.

Ara, però, els neuròlegs disposen d’un nou tipus d’elèctrodes que permeten direccionar el corrent que s’administra dins el cervell, el que permet, d’una banda, tenir un “efecte terapèutic”, per exemple fent desaparèixer la tremolor en el cas del Parkinson i, alhora, que disminueixin els efectes adversos “, segons ha explicat en roda de premsa el neuròleg de l’Hospital Clínic de Barcelona, ​​Francesc Valldeoriola.

Amb l’antic sistema, el camp elèctric dels elèctrodes era circular i no distingia adreces, de manera que es podien estar estimulant algunes fibres que provocaven efectes adversos, com ara canvis en el comportament dels pacients.

A més, segons el neurocirurgià de l’Hospital de Bellvitge Jordi Rumià, aquest nou tipus d’elèctrodes permet “incloure a més pacients”, ja que s’amplia el tipus de patologies a tractar, incloent les malalties psiquiàtriques, com el trastorn obsessiu compulsiu.

“Ara tenim una gran innovació: la tècnica quirúrgica és la mateixa, però el que varia és l’elèctrode, que és segmentat, és a dir, està dividit en tres parts i permet activar una, dues, o les tres per dirigir el corrent cap a on vulguis “, ha detallat Valldeoriola.

Segons el neuròleg, “dels 10 pacients que s’han tractat amb aquests nous elèctrodes, 7 s’han beneficiat molt d’aquest canvi de direccionalitat i han pogut millorar el seu quadre clínic, alhora que han desaparegut els efectes adversos que estaven provocant, com el trastorn de la parla o del comportament “.

Encara Valldeoriola ha destacat que els resultats d’aquesta nova tècnica en l’Alzheimer “no semblen ser molt positius”, ja que no ha revertit els efectes causats per la malaltia, un assaig clínic dut a terme a Canadà planteja que sí que pot frenar l’avanç i desenvolupament de la patologia.

El neurocirurgià canadenc Andrés Lozano ha explicat que assajarà aquesta nova tècnica amb 120 pacients amb Alzheimer però que, amb una prova pilot amb al voltant de 50 pacients, ha aconseguit “frenar la malaltia i notar una millora en els pacients en la progressió de l’Alzheimer”.

Els pacients han d’haver estat diagnosticats fa un o dos anys perquè en fases molt avançades de la malaltia resulta impossible poder estimular els circuits del cervell.

“Ho hem estudiat amb un nombre petit i ara volem veure si és cert en un estudi més gran”, ha subratllat Lozano, que ha assegurat que implantant dos elèctrodes, un a cada hemisferi del cervell i “estimulant els circuits es pot reactivar el consum de glucosa “.

Segons el neurocirurgià, els pacients “noten que es manté el nivell on estaven”, ja que amb aquesta malaltia perden les habilitats cognitives, i en molts d’ells han pogut “posar el fre a la malaltia i mantenir-se en un nivell més alt durant més temps “.

“És una cosa molt important perquè fins ara no hi havia res que pogués frenar la malaltia perquè no progressés”, ha conclòs Lozano.

 

EFE

Font: www.lavanguardia.com