ca
Notícies

Un suplement habitual en el culturisme, la troballa inesperada per prevenir l’Alzheimer

El beta-hidroxi-beta-metilbutirat (HMB) pot ajudar a protegir la memòria, segons el Rush University Medical Center

El secret per protegir la memòria pot ser un aliment bàsic de la dieta d’un culturista. Investigadors del Rush University Medical Center (Estats Units) han demostrat que un suplement de musculació anomenat beta-hidroxi-beta-metilbutirat, també anomenat HMB, pot ajudar a protegir la memòria, reduir les plaques i, en última instància, ajudar a prevenir la progressió de la malaltia d’Alzheimer.

L’HMB no és un medicament de venda amb recepta ni un esteroide, sinó un suplement de venda lliure disponible a botigues d’esports i fitness. Els culturistes utilitzen habitualment l’HMB per augmentar la mida i la força muscular induïts per l’exercici, alhora que milloren el rendiment. L’HMB es considera segur fins i tot després d’un ús perllongat, sense efectes secundaris coneguts.

“Aquest pot ser un dels enfocaments més segurs i senzills per aturar la progressió de la malaltia i protegir la memòria dels malalts d’Alzheimer”, ha explicat Kalipada Pahan, un dels responsables d’aquesta investigació, que s’ha publicat a la revista científica ‘Cell Reports’.

Els estudis en ratolins amb malaltia d’Alzheimer han demostrat que l’HMB redueix amb èxit les plaques i augmenta els factors de creixement neuronal per protegir l’aprenentatge i la memòria.

Estudis anteriors indiquen que una família de proteïnes conegudes com a factors neurotròfics disminueix dràsticament als cervells de les persones amb Alzheimer i s’ha descobert que ajuden a la supervivència i el funcionament de les neurones, que són cèl·lules que reben i envien missatges del cos al cervell i viceversa.

Aquest nou estudi ha evidenciat que, després del consum oral, l’HMB penetra al cervell per augmentar aquestes proteïnes beneficioses, restablir les connexions neuronals i millorar la memòria i l’aprenentatge en ratolins amb patologia similar a l’Alzheimer, com ara plaques i cabdells.

Els resultats de l’estudi indiquen que l’HMB estimula al cervell un receptor hormonal nuclear anomenat PPARa que regula el transport d’àcids grassos, la qual cosa és clau per a l’èxit de l’HMB com a suplement neuroprotector.

“Si els resultats obtinguts en ratolins amb l’HMB es reprodueixen en pacients d’Alzheimer, s’obriria una via prometedora de tractament d’aquesta devastadora malaltia neurodegenerativa”, ha detallat Pahan.

AGENCIAS