ca

Un suplement vitamínic podria prevenir els danys que provoca l’Alzheimer.

 

Un nou model animal d’Alzheimer, que reflecteix diverses de les alteracions estructurals i funcionals que tenen lloc a la malaltia, va servir per desvelar que una forma de vitamina B3 podria ser efectiva contra aquest trastorn neurodegeneratiu.

Els ratolins que van rebre suplementació amb NR a través de l’aigua van experimentar millores cognitives i funcionals, el que obre el camí a que aquesta vitamina pugui ser avaluada en assajos clínics amb pacients d’Alzheimer.

Segons Vilhelm A. Bohr, l’autor principal de l’estudi publicat recentment a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS):

Ens sentim encoratjats per aquestes troballes en què es veu un efecte en aquest model de la malaltia d’Alzheimer “.

En la mateixa línia s’expressa Richard J. Hodes, director de l’Institut Nacional sobre l’Envelliment dels EUA, organització que va finançar la investigació. Per Hodes, que declara que l’alzhèimer és una prioritat nacional als EUA, aquest estudi obre una nova via que ha de ser explorada.

 

I QUÈ ÉS la NICOTINAMIDA RIBÒSID (NR)?

Aquesta forma de vitamina B3 és un precursor de NAD+, acrònim del nom en anglès de dinucleòtid d’adenina i nicotinamida.

NR s’empra per augmentar els nivells de NAD+ que es veuen molt disminuïts durant el procés d’envelliment, el que es creu contribueix al dany que experimenten les neurones.

NAD+ és fonamental en la producció d’energia, per a la resistència de les neurones davant de processos d’estrès i en la reparació de l’ADN.

Estudis realitzats en animals han mostrat que la suplementació amb NAD+ millora diversos paràmetres de salut i allarga la vida, troballes que han fet que es publicitin els suplements de NR com una teràpia antienvelliment.

 

PER QUÈ POT SER BENEFICIÓS A L’ALZHÈIMER AUGMENTAR ELS NIVELLS DE NAD+?

Perquè en l’alzhèimer hi ha importants alteracions en el funcionament de les mitocòndries, que són com les fàbriques d’energia de les cèl·lules. NAD + és clau per mantenir la salut de les mitocòndries.

 

NICOTINAMIDA RIBÒSID PER A L’ALZHÈIMER? AIXÒ VA SER EL QUE ES VA OBSERVAR

Com ja vam avançar, en aquesta investigació es va emprar un nou model animal de malaltia d’Alzheimer.

Els ratolins van rebre suplementació amb Nr durant tres mesos i després d’aquest temps, els investigadors van observar que els animals tenien menys acumulació de la proteïna tau tòxica, encara que els nivells de beta amiloide no van experimentar canvis.

Aquest últim punt és interessant, perquè tot i que la beta amiloide va seguir igual, els ratolins sí van tenir millores importants:

Es va estimular la gènesi de noves neurones.

El dany a l’ADN i a les neurones va ser menor.

Va millorar l’acompliment en proves que van avaluar processos com la memòria.

Va millorar la marxa i la força muscular.

Cal tenir en compte que la majoria dels fàrmacs que han fracassat en l’intent de vèncer l’alzhèimer -que no han estat pocs- buscaven impedir que la beta amiloide s’acumulés en el cervell o netejar aquests dipòsits si ja estaven creats.

Però repetim, tots els fàrmacs que han anat en aquest sentit han fracassat. Canviar de rumb, pot tenir millor final?

Si ens guiem per aquest estudi, pot ser que sí, encara que amb l’Alzheimer tota precaució és poca. Cal esperar que hi hagi estudis més avançats abans de poder parlar de la nicotinamida ribòsid per l’alzhèimer.

 

 

 

font: www.infotiti.com  // TRaducció al català: X. R.