ca

Una anàlisi de sang ‘altament precís’ per detectar Alzheimer abans dels primers símptomes.

 

Un examen de sang pot ajudar a detectar fins amb un 94% d’efectivitat i amb 20 anys d’anticipació si una persona desenvoluparà la malaltia d’Alzheimer, segons es desprèn d’un estudi publicat a Neurology.

Una investigació de l’Escola de Medicina de la Universitat de Washington a San Luis (WUSTL), Missouri (EUA), revela que el cervell comença a mostrar els danys causats per la proteïna beta-amiloide, vital per al desenvolupament de l’alzheimer , fins a 20 anys abans que apareguin els principals símptomes d’aquesta malaltia, com són pèrdua de memòria i estats de confusió.

En mesurar els nivells d’aquesta proteïna en la sang i utilitzar les dades per predir si s’ha acumulat al cervell, combinats amb altres dos factors de risc, la malaltia pot identificar amb un alt percentatge de certesa, ha dit Randall Bateman, de l’ centre d’investigació per a la malaltia d’Alzheimer Charles F. i Joanne Knight, de WUSTL.

“Actualment, per a assajos clínics, examinem a les persones amb escàners cerebrals el que consumeix molt de temps, és costós i pren anys per inscriure els participants”, ha anotat Bateman. “Però amb un examen de sang, podem potencialment examinar a milers de persones en un mes”, ha assenyalat l’autor de la investigació.

També ha afegit que els altres dos factors de risc, amb els que deu combinar-se els resultats de l’anàlisi de sang, són l’edat i la presència de la variant genètica anomenada apolipoproteïna E4 (APOE4). A l’agilitzar el procés es pot inscriure als participants en assaigs clínics amb major eficiència, el que ajuda a “trobar tractaments més ràpidament i pot tenir un enorme impacte en el cost de la malaltia així com en el sofriment humà que això comporta”, ha agregat l’investigador.

Per detectar la presència d’aquesta proteïna es va utilitzar la tècnica anomenada “espectrometria de masses per mesurar amb precisió les quantitats de dues formes de la beta-amiloide que disminueixen en la sang en la mesura que augmenten la seva acumulació al cervell”, segons el reporti publicat a la revista científica Neurology.

La investigació va incloure a 158 adults majors de 50 anys als quals se’ls va fer una prova de sang per detectar la beta-amiloide, però també se’ls va aplicar una Tomografia Cerebral per emissió de positrons (PET) i es va prendre en compte l’edat i la APOE4.

Estudis anteriors han determinat que en les persones majors de 65 anys el risc d’Alzheimer es duplica cada cinc anys i la presència d’APOE4 suposa un risc més gran, en una proporció de fins a cinc vegades, de desenvolupar la malaltia.

 

 

font:EFE, lavanguardia.com