ca
Notícies

Una analítica de sang podria diagnosticar l’Alzheimer amb una precisió del 90%.

L’avanç podria disminuir fins a un 80% la quantitat d’anàlisis necessàries per confirmar un diagnòstic d’Alzheimer.

Una novedosa prova de sang que podria diagnosticar la malaltia d’Alzheimer amb una precisió d’entre el 90 i el 95% ha estat desenvolupada per investigadors de diferents centres, incloent-hi la participació de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona. L’avanç, recentment publicat a ‘Jama Neurology’, podria transformar l’enfocament diagnòstic de l’Alzheimer, oferint una alternativa als mètodes convencionals que inclouen l’exploració postmortem del cervell.

Daniel Alcolea, responsable de la plataforma de biomarcadors de la Unitat de Memòria de l’Hospital de Sant Pau, subratlla l’eficàcia d’aquest biomarcador, que ha mostrat ser eficient en la detecció de canvis longitudinals a l’Alzheimer, fins i tot en les seves etapes preclíniques.

Com es va fer l’estudi

En un detallat estudi que va involucrar 786 participants, amb una edat mitjana de 66,3 anys, es van analitzar mostres a Suècia emprant el biomarcador p-tau217. Aquesta investigació va ser duta a terme amb la col·laboració de la Translational Biomarkers in Aging and Dementia (Triad) del Canadà, la Wisconsin Registry for Alzheimer’s Prevention (Wrap) d’Estats Units i la Sant Pau Initiative on Neurodegeneration (Spin) de Barcelona.

Un gen implicat en l’alzhèimer associat a l’aterosclerosi

Un nou estudi liderat pel Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars (CNIC) ha revelat la relació entre el gen APOE4, vinculat a l’Alzheimer, i un increment en el risc de desenvolupar aterosclerosi subclínica durant la mitjana edat. Aquesta variant genètica, considerada fins ara com un factor de risc per a la malaltia neurodegenerativa d’inici tardà, mostra la seva implicació en malalties del cor, i paral·lelament, els posseïdors de la variant APOE2 tenen un escut protector contra ambdues malalties.

La variant APOE4 en individus d’entre 40 i 54 anys, estudiats en el marc del projecte PESA-CNIC-Santander, està associada a nivells més alts de LDL colesterol —comunament conegut com a “colesterol dolent”— i a una major probabilitat d’aterosclerosi subclínica. En canvi, l’al·lel APOE2 estaria associat amb perfils lipídics més saludables i un menor desenvolupament de plaques arterioscleròtiques.

Els investigadors destaquen que el vincle entre APOE i la salut cardiovascular obre un nou camp en el tractament i prevenció de les malalties del cor, especialment en aquelles persones proclius genèticament al seu patiment. Aquests resultats són un pas endavant en la comprensió de la interacció entre la genètica i les malalties i la seva possible aplicació en enfocaments terapèutics individualitzats.

(Información elaborada por Europa Press)

Una analítica de sangre podría diagnosticar el Alzheimer con una precisión del 90% – Infobae