ca

Una família amb la mare que pateix un alzhèimer desenvolupat demana la despenalització de l’eutanàsia a Espanya.

 

La família Lorente-Tellaetxe de Portugalete (Biscaia), la mare del pateix un Alzheimer extremadament desenvolupat, ha reclamat aquest divendres que es despenalitzi l’eutanàsia perquè “tothom” tingui dret a decidir lliurement “el seu final”, en al·lusió a aquelles persones que pateixen malalties neurodegeneratives i psiquiàtriques.

En roda de premsa a l’Ajuntament d’aquesta localitat, la corporació municipal ha aprovat una declaració institucional a favor de la despenalització de l’eutanàsia, David Lorente, fill de la malalta, ha defensat que la lluita de la seva família no és només per la seva mare , sinó que està dirigida “perquè es respecti el dret del 100% de la ciutadania”.

La família portugaluja ha recollit a la plataforma ‘Change.org’ més de 163.000 signatures, que espera presentar pròximament al Congrés dels Diputats, per reclamar un impuls definitiu a aquesta llei.

David Lorente ha precisat que hi ha una proposta de llei que ja regula l’eutanàsia, que es troba admesa a tràmit, però que la presidència del Congrés la té “bloquejada”.

“Estan setmanalment prorrogant el bloqueig. Són dos partits (PP i Cs) que, a més de condemnar-nos a milers de malalts i els seus familiars a aquest patiment, no estan representant a la majoria dels seus votants. No podem entendre-ho”, ha afegit.

El jove s’ha preguntat “quina llibertat trepitgem nosaltres” per ajudar a complir “la voluntat de la meva mare de deixar de seguir patint i de viure en aquestes condicions indignes i degradants”.

“Si nosaltres féssim complir la voluntat de la mare se’ns ficaria a la presó base de l’article 143.4 del Codi Penal. No entenem com en un Estat de Dret i en una societat civilitzada pot haver-hi una llei que obligui als seus ciutadans a morir ‘ udolant ‘, ha subratllat.

En la seva intervenció, ha explicat que una malaltia degenerativa com la que afecta a la seva mare li pot arribar “a qualsevol”, ja que és el “atzar” què et “condemna” a una malaltia, “però a aquest patiment prolongat en el temps li està condemnant una llei “.

Per això, ha dit que la legislació vigent “no està a l’altura de la societat” i ha reclamat la derogació de l’article 143.4 del Codi Penal, ja que es tracta d ‘ “una urgència, una emergència” perquè vulnera les llibertats individuals, i els Drets Humans.

Per la seva banda, Txema Lorente, pare de David i espòs de la malalta, ha recordat que des de fa un any el deteriorament de la seva dona no ha tingut “fre”. “És un precipici, no és un pendent, és un precipici i no hi ha fre”, ha ressaltat.

 

 

europapress

Fuente: lavanguardia.com