ca

Una molècula del raïm negre podria protegir davant l’Alzheimer.

 

El grup de Neuroquímica de la Universitat de Castella-la Manxa, en un recent estudi, ha constatat que el resveratrol, un polifenol natural present en el raïm negre al qual se li han associat efectes beneficiosos per a la salut, per la seva capacitat antioxidant i protectora , podria tenir un efecte neuroprotector enfront a l’Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives a través de receptors d’adenosina.

El grup de recerca de Neuroquímica de la Universitat de Castella-la Manxa ha demostrat que el resveratrol, molècula que produeixen algunes plantes, entre elles la del raïm negre, per defensar-se de danys per factors externs, i que es troba, entre d’altres, en el vi negre, podria tenir un efecte neuroprotector enfront de malalties neurodegeneratives i fins i tot, segons ha explicat en COPE una de les directores de l’estudi, Mairena Martín, “un efecte farmacològic com a possible tractament, sinó per curar, sí per disminuir els símptomes de la degeneració cel·lular que produeixen aquestes malalties “.

 

Resultats de la tesi

Segons l’estudi dut a terme pel grup de Neuroquímica, i que recull part dels resultats de la tesi doctoral realitzada per Alejandro Sánchez Melgar, sota la direcció dels investigadors de la UCLM José Luis Albasanz i Mairena Martín, el resveratrol actua sobre els receptors cel·lulars que recullen el missatge d’aquelles molècules, entre les que es troba l’adenosina, encarregades de dir-los a les cèl·lules i al cervell què han de fer per dur a terme funcions com ara pensar, parlar, entendre, aprendre o memoritzar.

En malalties neurodegeneratives, com és el cas de l’Alzheimer, explica Martín, “aquest missatger -adenosina- i aquest receptor cel·lular estan afectats”, de fet, el seu grup ha observat i publicat que en cervells de pacients morts d’Alzheimer s’alteren ja des dels primers estadis de la malaltia en els quals encara no hi ha simptomatologia però sí s’està afectant el cervell. Així, el resveratrol es comportaria com la molècula missatgera natural protectora que produeix el nostre cos i que està disminuïda en la malaltia d’Alzheimer.

 

“Paper antitumoral”

L’estudi també apunta a l ‘ “paper antitumoral” que podria tenir el resveratrol, ja que tant l’adenosina com les seves molècules receptores s’han vist implicades en la malaltia del càncer. És en aquest camp en el qual treballa actualment el grup de Neuroquímica.

El treball desenvolupat pel grup de Neuroquímica de la UCLM s’ha dut a terme en col·laboració amb investigadors de les universitats Pompeu Fabra i Autònoma de Barcelona i ha estat publicat a la revista científica Free Radical Biology & Medicine. Coincidint amb la celebració a Ciudad Real de la Fira Nacional del Vi (FENAVIN), del 7 al 9 de maig, aquest estudi serveix per considerar els possibles efectes positius per a la salut que té el consum moderat i saludable del vi negre pel seu contingut en resveratrol.

 

 

font:www.cope.es