ca

Una nova anàlisi de sang pot detectar l’Alzheimer 10 anys abans que aparegui.

 

Les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer registren cada any prop de 10 milions de nous casos, d’acord amb xifres de l’Organització Mundial de la Salut, i el seu tractament es dificulta pel fet que en la majoria dels casos no hi ha una detecció primerenca dels símptomes, però això està per canviar.

Científics del Centre Alemany per a Malalties Neurodegeneratives i de l’Escola de Medicina de la Universitat de Washington a San Luis, Missouri, van desenvolupar una senzilla anàlisi de sang capaç de detectar senyals del dany cerebral causat per aquestes malalties, abans que els seus símptomes apareguin.

“El fet que encara no hi hagi un tractament eficaç per a la malaltia d’Alzheimer es deu en part al fet que les teràpies actuals comencen massa tard”, va declarar a la revista científica Nature Medicine Mathias Jucker, un dels investigadors, que també treballa en el Institut Hertie per a la Investigació Clínica del Cervell.

La prova desenvolupada per Jucker i els seus col·laboradors es va enfocar en analitzar “la mort de les neurones”, per mitjà de l’aparició del neurofilament, una proteïna que és una peça clau de la seva estructura interna. Aquesta substància es filtra al líquid cefaloraquidi que cobreix al cervell, a la medul·la espinal i al torrent sanguini quan les neurones es fan malbé o moren.

Els investigadors alemanys i nord-americans es van centrar en determinar si els alts nivells de neurofilament en el torrent sanguini, o en el líquid cefaloraquidi, reflecteixen un dany neurològic en els pacients i una possible malaltia neurodegenerativa com l’Alzheimer.

Per a això, els científics van analitzar la informació i mostres de més de 400 persones, membres de la comunitat d’estudi Xarxa d’Alzheimer d’Herència dominant, liderada per la Universitat de Washington, la qual agrupa diverses famílies en què la malaltia es manifesta a una primerenca edat a causa de variacions genètiques determinades.

D’aquests 400 participants, 247 posseïen la variant genètica d’inici primerenc de la malaltia i 162 familiars eren persones no afectades per l’Alzheimer. En el cas del primer grup, els nivells de neurofilament van ser més alts a l’inici de l’estudi i van augmentar al pas del temps.

En el cas dels familiars que no eren afectats per la malaltia, els nivells de neurofilament van ser baixos i es van mantenir estables. A més, en el primer cas, els canvis en la sang es van manifestar fins a 16 anys abans de l’aparició calculada dels símptomes de l’Alzheimer.

Les proves van llançar que és possible predir la pèrdua de massa cerebral, i els canvis cognitius que aquesta comporta, anys abans que passin, doncs aquelles persones que van mostrar augments en els nivells de neurofilament tenien més possibilitats de mostrar senyals de la malaltia.

L’estudi també va trobar que les grans quantitats d’aquesta proteïna en la sang també podia ser un signe d’altres malalties o lesions neurològiques, de manera que aquesta prova també podria usar-se per a altres malalties d’aquest tipus. No obstant, els investigadors encara necessiten determinar quins nivells de neurofilament són massa alts i la velocitat amb la qual han d’augmentar per ser un senyal d’alarma.

 

 

Font: telemundo.com