Un grup de científics de la Universitat Oberta de Catalunya ha aconseguit desenvolupar aquesta nova tècnica basada en la IA que permet diferenciar entre el deteriorament cognitiu lleu i l’Alzheimer.
Científics de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) han aconseguit, a través d’una tècnica basada en intel·ligència artificial (IA), distingir amb “gran precisió” aquelles en què el deteriorament cognitiu lleu és estable i els que, tot i això, progressaran cap a la malaltia de l’Alzheimer.
“Aquests pacients poden progressar i empitjorar o mantenir-se en el mateix estat amb el temps. Per tant, és important distingir entre el deteriorament cognitiu progressiu o estable per prevenir la ràpida progressió de la malaltia”, ha explicat la investigadora de la UOC, Mona Ashtari -Majlan.
Per tant, identificar-los correctament podria servir per millorar la qualitat dels assaigs clínics amb què es proven tractaments, i que cada cop més busquen dirigir-se a les fases inicials de la malaltia. Per aconseguir-ho, els investigadors, el treball dels quals ha estat publicat a i publicat a ‘IEEE Journal of Biomedical and Health Informatics’, van utilitzar un mètode anomenat xarxa neuronal convolucional de múltiples fluxos, una tècnica d’intel·ligència artificial i d’aprenentatge profund molt útil per al reconeixement i classificació d’imatges.
“És important distingir entre el deteriorament cognitiu progressiu o estable per prevenir la ràpida progressió de la malaltia”
“Primer comparem ressonàncies magnètiques de pacients amb malaltia d’Alzheimer i persones sanes per trobar diferents punts de referència”, ha comentat Ashtari-Majlan. Després d’entrenar el sistema, el van ajustar amb imatges de ressonància de persones que ja havien estat diagnosticades amb deteriorament cognitiu estable o progressiu i en què les diferències són molt més petites. En total, gairebé 700 imatges procedents de bases de dades públiques van ser utilitzades.
El procés permet, segons la investigadora, superar la complexitat que suposen per a aquests mètodes els canvis estructurals tan subtils que es donen entre les dues formes de deteriorament cognitiu lleu, molt menors que els que hi ha entre un cervell normal i un altre afectat per la malaltia. “A més, el mètode proposat podria resoldre el problema de la mida petita mostral, ja que el nombre de ressonàncies magnètiques per als casos de deteriorament cognitiu lleu és molt menor que per als d’Alzheimer”, ha emfatitzat.
El nou mètode permet distingir i classificar les dues formes de deteriorament cognitiu lleu amb una precisió propera al 85%. “Els criteris d’avaluació demostren que el nostre mètode supera els existents, incloent-hi mètodes més convencionals o altres basats en aprenentatge profund, fins i tot quan es combinen amb biomarcadors com l’edat o test cognitius. A més, podem compartir la nostra aplicació a petició dels que vulguin reproduir els resultats i comparar els seus mètodes amb els nostres. Creiem que aquest mètode pot ajudar els professionals a ampliar la investigació”, ha conclòs l’experta.