ca

Una paradisíaca regió del Japó podria tenir el secret per viure saludablement més de 100 anys.

 

Per cada 100 mil habitants, la paradisíaca regió d’Okinawa, al Japó, té 68 ciutadans de 100 anys o més d’edat: un percentatge més de tres vegades més gran que el trobat en poblacions nord-americans de la mateixa mida.

No és d’estranyar, doncs, que els científics hagin posat la mira en les possibles raons darrere de la bona salut física dels okinawenses, que sumen a la seva longevitat una menor prevalença de càncer, diabetis i demència senil en la seva població de la tercera edat .

La principal característica que va cridar l’atenció d’investigadors de la Universitat de Sydney és la quantitat de carbohidrats que consumeix la pobliación de la zona, en rang de 10 a 1 comparats amb les proteïnes.

“És absolutament oposat al que pregonen les dietes més populars de l’actualitat, que assenyalen que cal consumir moltes proteïnes i pocs carbohidrats”, assenyala la investigadora en nutrició Samantha Solon-Biet a BBC News.

A diferència de la resta d’Àsia, la dieta a Okinawa no es basa en l’arròs sinó en la batata (especialment la seva varietat porpra), introduïda originalment al segle XVII a través del comerç amb els Països Baixos.

A més, els okinawenses consumeixen gran quantitat de vegetals verds i productes derivats de la soja, sumant tot just petites quantitats de peix, porc i altres carns.

Aquesta dieta, d’acord amb els especialistes, podria determinar l’aparició de diverses respostes fisiològiques que protegirien a l’organisme de problemes cardíacs, Alzheimer i càncer.

Una altra de les particularitats és que la dieta és molt baixa en calories: al voltant d’un 11% menys que el consum recomanat per a un adult sa. Així, els científics teoritzen que aquesta reducció calòrica podria frenar el procés d’envelliment.

 

Gens i moviment

No obstant això, no es poden descartar aquí factors genètics i socials. La geografia de la zona d’Okinawa ha determinat que la seva població es mantingués relativament aïllada sense alterar massa el seu patró d’ADN al llarg de la història.

Així, estudis preliminars suggereixen que els seus perfils presentarien prevalença menor d’un gen que eleva el risc de problemes cardíacs i Alzheimer, i una major presència d’un altre gen que regula el metabolisme i el creixement cel·lular.

Paral·lelament, els okinawenses tenen diversos hàbits saludables: pràcticament no fumen i es mantenen físicament actius fins a edats avançades, donant-li gran importància a les relacions comunitàries, la qual cosa podria reduir el nivell d’estrès.

 

 

font:www.bigbangnews.com