ca

Una proteïna de la soja dóna esperances per tractar la memòria en malalts d’Alzheimer

 

Investigadors de la Universitat de Kyushu (Japó) han demostrat, en ratolins, que una proteïna, derivada de la soja, és capaç d’arribar a el cervell després de la seva ingesta i pot reduir la degradació de la memòria en malalts d’Alzheimer.

Aquesta molècula, derivada de la descomposició de les proteïnes de la soja, es classifica com un dipèptid perquè conté només dos dels blocs de construcció de proteïnes coneguts com aminoàcids. Té com a peculiaritat que és capaç de realitzar el viatge de l’estómac d’un ratolí al seu cervell, sense ser modificat, tot i que tot podria indicar el contrari.

“A més de la possibilitat de ser descompost durant la digestió, els pèptids s’enfronten a l’repte de creuar una barrera altament selectiva per arribar de la sang a el cervell”, explica Toshiro Matsui, professor de la Facultat d’Agricultura de la Universitat de Kyushu i líder de l’estudi publicat a ‘NPJ Science of Food’.

“Mentre que els nostres estudis anteriors van ser els primers a identificar un dipèptid capaç de fer el viatge, els nostres nous estudis mostren ara que pot afectar la memòria dels ratolins”. Els investigadors van analitzar l’efecte d’aquest dipèptid, anomenat Tyr-Pro perquè està compost dels aminoàcids tirosina i prolina, alimentant als ratolins durant diversos dies abans i després de injectar amb una substància química que s’utilitza comunament per simular la malaltia d’Alzheimer i que perjudica les funcions de la memòria.

 

resultats prometedors

En les proves per avaluar la memòria a curt termini mitjançant la comparació de la tendència d’un ratolí a explorar diferents braços d’un laberint simple, els ratolins amb problemes de memòria que havien ingerit el dipèptid en les dues últimes setmanes van tenir millors resultats que els que no ho havien fet, encara que tots dos grups van ser superats en general pels ratolins sense problemes de memòria induïda.

La mateixa tendència es va observar també en les proves de memòria a llarg termini, que mesuraven el temps que un ratolí romania a la zona il·luminada d’un recinte per evitar una lleu descàrrega elèctrica experimentada a la zona fosca després d’haver estat entrenat al recinte un dia abans.

Encara que hi ha hagut altres estudis que suggereixen que alguns pèptids poden reduir el deteriorament de les funcions cerebrals, aquest és el primer cas en què també hi ha proves que el pèptid pot entrar en el cervell intacte. “Encara necessitem estudis per veure si aquests beneficis es traslladen als éssers humans, però esperem que aquest sigui un pas cap als aliments funcionals que podrien ajudar a prevenir la degradació de la memòria o fins i tot millorar els nostres records”, comenta Matsui en declaracions recollides per Neuroscience News.

 

https://www.elconfidencial.com/tecnologia/ciencia/2020-06-22/proteina-soja-tratamiento-memoria-alzheimer_2649407/