ca

Uns anticossos eliminen plaques d’alzhèimer en etapes inicials en ratolins.

 

Un grup de científics de San Luís (Missouri, EUA) ha trobat anticossos que eliminen plaques d’alzhèimer en ratolins abans que els símptomes característics d’aquesta malaltia siguin visibles, segons un estudi publicat a la revista especialitzada Journal of Clinical Investigation.

El descobriment, provat en ratolins fins al moment, podria conduir a una forma d’aturar el dany cerebral provocat per les plaques amiloides, que s’acumulen en el cervell en pacients amb alzhèimer, mentre la malaltia està encara en les seves etapes inicials.

“Moltes persones acumulen amiloide durant molts anys i el cervell simplement no pot desfer-se’n. En eliminar les plaques, si comencem prou d’hora, podrem aturar els canvis en el cervell que produeixen oblit, confusió i deteriorament cognitiu”, va assenyalar l’autor principal de la investigació, David Holtzman, de la Universitat de Washington a San Luis.

En una investigació anterior, Holtzman i els seus col·legues van demostrar que un compost basat en ADN que es dirigeix ​​al gen APOE, una proteïna que forma part de les plaques d’alzhèimer, pot disminuir les lesions causades al cervell.

No obstant això, en aquest estudi van centrar els seus esforços a determinar si aquestes plaques podrien eliminar-se, una mesura que hauria de protegir millor al cervell davant l’alzhèimer.

Per arribar a aquesta conclusió, van focalitzar la recerca en els anticossos que reconeixen i s’uneixen al APOE.

Una vegada que els anticossos s’uneixen a APOE, atreuen l’atenció de les cèl·lules immunes itinerants, que transporten l’anticòs i l’objectiu per destruir-los.

Els investigadors van provar diversos anticossos que reconeixen el APOE humà en ratolins genèticament predisposats a desenvolupar plaques amiloides i amb un gen APOE humà.

Durant sis setmanes, els rosegadors van rebre injeccions setmanals de placebo o anticossos contra APOE i, posteriorment, els neuròlegs van mesurar la quantitat de plaques als seus cervells.

Un anticòs anomenat HAE-4 va disminuir el nivell de plaques d’alzheimer en el cervell dels ratolins a la meitat, segons les conclusions de l’estudi.

A més, HAE-4 no va tenir cap efecte sobre els nivells de APOE en la sang, una qüestió rellevant, ja que el gen APOE juga un paper important en el transport de greixos i colesterol del cos, per la qual cosa eliminar-lo del torrent sanguini podria crear efectes secundaris no desitjats.

“Resulta que el APOE en les plaques té una estructura diferent a la forma d’APOE que es troba a la sang. L’anticòs HAE-4 va reconèixer només la forma que es troba adherida a les plaques en el cervell”, va detallar Holtzman.

D’aquesta manera, l’equip va trobar que els anticossos que es dirigeixen a APOE poden tenir èxit en l’eliminació de plaques a les persones i és “menys probable” que desencadenin una resposta immune destructiva.

Els investigadors de l’Escola de Medicina de la Universitat de Washington estan planejant més estudis per determinar si hi ha anticossos similars segurs i si podrien ser prou efectius per a ser usats en persones pròximament.

 

 

EFE

Font: www.lavanguardia.com  // Traducció al Català: X. R: