ca

Videojocs, claus en la lluita contra l’Alzheimer.

 

Els jocs en línia estan començant a produir resultats per a la investigació de la malaltia d’Alzheimer, conforme els jugadors competeixen per analitzar pel·lícules del flux de sang al cervell.

El Human Computation Institute, basat en la Universitat de Cornell, va desenvolupar el joc Stall Catchers per aplicar la ‘ciència ciutadana’ a la investigació del cervell. Els primers resultats generats, que van ser presentats al Festival de Ciències Britànic a Brighton, mostren la distribució dels vasos sanguinis obstruïts de ratolins que han estat manipulats genèticament per simular la malaltia d’Alzheimer en humans.

En els últims mesos, milers de jugadors han estat analitzant imatges en moviment -obtingudes a través de la microscòpia de fluorescència- de cervells de ratolins amb la malaltia d’Alzheimer. Fins al moment, s’han analitzat prop de 40.000 pel·lícules.

Els jugadors competeixen per obtenir punts d’acord reconeixen els vasos sanguinis obstruïts, coneguts com stalls (bloquejos), que tenen un paper important però poc entès pel que fa a l’avanç de la malaltia.

 

Els stalls redueixen entre 30 i 50% del flux de sang al cervell dels pacients humans dels ratolins amb Alzheimer.

Un resultat que va sorprendre els investigadors és que els stalls no tenien una presència més prevalent a prop de les plaques de proteïna amiloide, les quals estan associades amb la malaltia d’Alzheimer.

“Si les plaques no estan causant els stalls, podria ser important per al desenvolupament de tractaments”, va afirmar Pietro Michelucci, director de EyesOnAlz, la iniciativa de crowdsourcing que inclou Stall Catchers. 

 

La Universitat de Cornell, la Universitat de Princeton i la Universitat de Califòrnia, Berkeley, estan participant en la investigació.

El proper projecte, que es llançarà a Brighton, buscarà vincles entre les dietes altes en greixos i baixes en greixos, i el flux sanguini en els cervells que pateixen d’Alzheimer.

Michelucci va afirmar que la tasca era ideal per a les iniciatives de crowdsourcing perquè els ordinadors no tenien la capacitat per analitzar les imatges dels vasos sanguinis, i la tasca requeria massa temps per als investigadors capacitats.

Quan el projecte va començar, l’equip de EyesOnAlz va estimar que la informació proporcionada per 20 jugadors en línia seria equivalent a la que hagués obtingut un investigador capacitat. Els processos s’han ajustat des de llavors, de manera que ara la contribució de només set no experts és equivalent a una opinió experta. La majoria dels jugadors són nens d’edat escolar o persones jubilades.

“Alguns dels nostres millors jugadors són avis de 80 anys d’edat i els néts de vuit anys d’edat”, va assegurar Michelucci. “Vam dissenyar el joc perquè fins i tot els pacients en les primeres etapes d’Alzheimer puguin contribuir directament al seu tractament potencial”.

Doug Brown, directe de recerca de la Societat d’Alzheimer, va destacar: “La investigació sobre la demència segueix estant molt poc per darrere d’altres condicions. Per tant, és genial poder aprofitar la tecnologia i la capacitat intel·lectual del públic en general per ajudar a posar-nos al dia “.

Encara que es creu que Stall Catchers és el primer videojoc utilitzat per a l’anàlisi de dades de Azheimer, altres similars ja tenen un paper en el diagnòstic i fins i tot en el tractament d’aquesta malaltia, igual que altres malalties neurològiques, com el Parkinson.

El rendiment dels pacients mentre juguen pot ser utilitzat per monitoritzar la condició del seu cervell, i el joc pot ajudar a construir una resistència neural conta la demència.

 

fuente: http://www.portafolio.co // traducció al català  X.R.