ca

Vols col·laborar en un estudi per a la identificació precoç de l’Alzheimer?

Al setembre de 2012 la Fundació Pasqual Maragall i l’Obra Social “la Caixa” van realitzar una primera crida per trobar 400 persones que volguessin participar de manera voluntària a l’estudi alfa (Alzheimer i Famílies), un complert i ambiciós estudi per a la identificació precoç de la malaltia d’Alzheimer. L’extraordinària resposta rebuda, amb més de 5.000 interessats, va permetre posar en marxa l’estudi, amb la participació de 2.000 persones, a l’estiu de 2013.

L’estudi necessita ara 300 nous voluntaris d’una franja d’edat molt concreta, persones sanes de 60 a 75 anys, fills o filles de persones afectades per la malaltia. Amb la incorporació d’aquest grup s’amplia la mostra de participants amb l’objectiu d’obtenir una representació proporcional de la població d’interès per l’estudi, inicialment restringida a la franja d’edat de 45 a 65 anys.

Els participants a l’estudi realitzaran unes proves de memòria i altres capacitats cognitives i una extracció de sang, i se’ls hi lliurarà un breu informe del seu estat cognitiu actual. Més endavant es pot incloure la realització voluntària d’una ressonància magnètica o una punció lumbar. Les proves es realitzaran a Barcelona i, algunes d’elles, es repetiran cada 3 anys.

L’objectiu de l’estudi alfa és determinar els factors que influeixen en l’aparició de la malaltia per poder així prevenir o retardar els seus símptomes. L’estudi aportarà coneixement sobre l’evolució dels canvis cerebrals tant en l’envelliment sa com en fases prèvies a l’aparició dels primers símptomes evidents de la malaltia i permetrà realitzar subestudis dirigits a detectar factors de risc e indicadors que prediguin el desenvolupament de la malaltia.

Fins ara més de 1.500 voluntaris han realitzat la primera visita, consistent en una avaluació de l’estat cognitiu i una extracció de sang per anàlisis clínics i obtenció d’ADN. Durant les properes setmanes es començarà a realitzar la ressonància magnètica a molts d’aquests participants.

Data d’inici del reclutament: 25 de febrer

A partir d’aquesta data, els interessats poden contactar per telèfon al 902 33 15 33 o a través de la web www.alfaestudi.org