ca
Notícies

Ace Alzheimer Center: “Avui és un gran dia per a la comunitat Alzheimer”

La neuròloga i directora mèdica d’Ace Alzheimer Center Barcelona, Mercé Boada, ha assegurat que “avui és un gran dia per a la comunitat Alzheimer” perquè l’Administració d’Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA) ha aprovat la comercialització del primer medicament que redueix un 27% el deteriorament cognitiu en persones amb Alzheimer.

El medicament Lecanemab ha sigut aprovat als Estats Units després que el passat mes de juny el comitè de seguretat i farmacologia d’aquest organisme avalés els seus beneficis clínics després dels assajos en els quals ha participat l’Ace Alzheimer Center de Barcelona, que va aportar el 20% dels pacients que van participar a Espanya.

Es tracta del primer fàrmac que ha demostrat beneficis clínics en la malaltia d’Alzheimer després de dècades d’investigació per buscar alentir o parar la progressió de la malaltia.

Lecanemab és un anticòs monoclonal l’efecte del qual es dirigeix a eliminar la proteïna beta-amiloide del cervell, un marcador per a la malaltia d’Alzheimer i, segons els assajos clínics, és el primer fàrmac que aconsegueix modificar el curs de la malaltia, ja que, en reduir el dipòsit de beta amiloide cerebral, frena en un 27% el deteriorament cognitiu en persones amb Alzheimer o amb deteriorament cognitiu lleu.

“Avui és un gran dia per a la comunitat Alzheimer. L’aprovació de Lecanemab és un avanç important que marca l’inici d’una nova etapa: per fi podrem oferir als nostres pacients una solució per frenar el deteriorament”, ha destacat Boada.

“La nostra participació en els assajos clínics ens consolida com a equip expert per a la prescripció i administració de Lecanemab en persones amb deteriorament cognitiu lleu o Alzheimer en fase lleu”, ha afegit la neuròloga.

Segons Boada, “amb aquesta aprovació, recollim els fruits de molts anys d’investigació i creiem que aquesta és només la punta de l’iceberg: en un futur proper, aniran arribant nous fàrmacs per tractar l’Alzheimer”.

“Sabem que la malaltia comença abans que apareguin els primers símptomes i que, quan arriben, la neurodegeneració està bastant avançada. D’aquí la importància de continuar impulsant la detecció precoç per tal de diagnosticar com més aviat millor la malaltia i començar a tractar-la en les seves fases inicials. Aquest és l’altre gran repte que tenim per aconseguir que un dia l’Alzheimer sigui història”, ha subratllat Boada.

Per la seva banda, el doctor Xavier Morató, director adjunt d’assajos clínics d’Ace Alzheimer Center Barcelona, ha destacat que “ara és imprescindible que el nostre sistema sanitari comenci a dissenyar estratègies que permetin oferir la màxima seguretat als pacients i els protocols diagnòstics per a una adequada prescripció”.

“Disposar de fàrmacs eficaços en fases inicials dels símptomes -ha afegit- fa que sigui més necessari que mai seguir avançant en el diagnòstic precoç”.

La directora general d’Ace Alzheimer Center, Miren Jone Gurrutxaga, ha assegurat que “des d’Ace farem tot el possible per adaptar-nos als reptes que això planteja, i per poder administrar el fàrmac”.

“Volem ser part d’aquesta nova realitat acostant aquest tractament a les persones que puguin rebre’l i, gràcies a la nostra experiència amb la participació de l’assaig clínic, tenim avui un equip de professionals experts en el maneig d’aquest tractament, per quan estigui disponible a Europa i a Espanya”, ha avançat Gurrutxaga.

EFE

fjn/hm

Ace Alzheimer Center: “Avui és un gran dia per a la comunitat Alzheimer” (lavanguardia.com)