Investigadors de la Universitat d’Extremadura analitzen l’impacte de la disfunció del sistema immune en els processos neurodegeneratius
Les malalties neurodegeneratives, com l’alzhèimer, el pàrkinson, l’esclerosi múltiple o l’esclerosi lateral amiotròfica, afecten a Espanya més d’un milió de persones, segons l’Aliança Espanyola de Malalties Neurodegeneratives (Neuroaliança). I van a més, ja que l’envelliment progressiu de la població fa que les previsions apuntin a un increment de diagnòstics en els propers anys. Per això, resulta fonamental intentar avançar en el seu coneixement.
Sota aquest objectiu treballen els investigadors de la Universitat d’Extremadura (UEx)Mireia Niso Santano i José Manuel Fuentes, els quals participen en un estudi que analitza l’impacte de la disfunció del sistema immunitari innat i adaptatiu en els processos neurodegeneratius de les malalties d’Alzhéimer, Parkinson i Huntington.
En concret, Niso Santano i Fuentes, del grup PARK de la UEx, integrat al Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa Malalties Neurodegeneratives (CIBERNED) i l’Institut Universitari d’Investigació Biosanitari d’Extremadura (INUBE), i Lorenzo Galluzzi, reconegut expert mundial en immunologia del càncer i professor del Weill Cornell Medical College als Estats Units, són els autors d’aquest article de revisió, publicat a la prestigiosa revista Cell Discovery.
Tradicionalment, la investigació de les malalties neurodegeneratives s’ ha centrat en la neurona i, de manera secundària, en el sistema immune. No obstant això, ha defensat que cada vegada hi ha més proves dels efectes del sistema immune en la patogènesi dels processos neurodegeneratius.
Com funciona?
Els investigadors han analitzat els mecanismes de la immunitat innata i adaptativa en les diferents malalties neurodegeneratives centrals (principalment, Alzhéimer, Parkinson i Huntington) i com, depenent de la malaltia, el sistema immune pot tenir un paper protector o danyós segons l’estadi o fase de la patologia.
En el cas de les malalties neurodegeneratives centrals, el sistema immune respon quan adverteix que una proteïna no està executant la seva funció normal a causa d’una mutació. “Totes les malalties neurodegeneratives cursen amb acumulació d’agregats de proteïnes, de tal manera que els processos neuroinflamatoris són comuns a totes les malalties de tipus neurodegeneratiu”, ha matisat Fuentes.
El problema és que aquesta sobreactivació del sistema immune acaba activant vies de senyalització de mort en les neurones que contenen aquests agregats, però també en les neurones sanes que acaben sent destruïdes.
Alzhéimer
“Per exemple, en el cas de la malaltia d’Alzheimer, es produeixen les famoses plaques amiloides per acumulació del pèptid amiloide. Les cèl·lules de la microglia responen per eliminar aquestes plaques, però la sobreactivació d’aquestes cèl·lules provoca una resposta inflamatòria generalitzada perquè s’activen altres cèl·lules que no solen participar en aquest procés com els astròcits i els oligodendrocits”, ha explicat la investigadora del grup PARK.
La resposta inflamatòria sol ocórrer en etapes molt primerenques de la malaltia i, per això, és possible observar en el líquid cefalorraquidi o cerebral citoquines inflamatòries. Les citoquines són unes molècules que alliberen les cèl·lules de microglia, les cèl·lules responsables de la resposta immune, quan hi ha una situació d’alerta. Avisen i provoquen la crida de més cèl·lules del sistema involucrant també el sistema immune adaptatiu.
Teràpia prometedora
En aquest sentit, les investigacions més recents proposen tractaments immunomoduladors complementaris, amb l’ objectiu de modular la resposta del sistema immune enfront dels trets patològics de les malalties neurodegeneratives.
D’aquesta manera, ihi ha assajos clínics l’objectiu terapèutic dels quals és reduir les plaques amiloides i els ovillos neurofibril·lars formats per la proteïna TAU a l’Alzheimer, els agregats de sinucleïna en el cas de Parkinson i d’huntingtina al Huntington.
En el cas de la malaltia d’Alzheimer, que té un complement inflamatori molt important i on es produeix una interacció molt complexa dels diferents components del sistema immune, s’estan provant diferents fàrmacs antiinflamatoris amb resultats positius.
En les etapes inicials de la malaltia quan el sistema immune funciona pot retardar el dany de la neurodegeneració, però si hi ha alguna alteració genètica que afecta el sistema immune, la resposta inflamatòria accelera el procés neurodegeneratiu.
“Si el sistema immune està descontrolat, elimina la neurona que està morint-se, però secreta substàncies inflamatòries que activen encara més el sistema immune capaç d’eliminar neurones veïnes que estan sanes”, expliquen els investigadors de la UEx.