ca
Notícies

Alzheimer i colesterol, una relació tòxica

El colesterol i altres lípids augmenten la toxicitat d’un pèptid implicat en la progressió d’aquesta malaltia neurològica

El colesterol sembla tenir un paper en la promoció de la malaltia d’Alzheimer. D’acord amb una investigació publicada a «FEBS Journal», el colesterol augmenta la toxicitat d’un pèptid implicat en la progressió d’aquesta malaltia.

La investigació realitzada a la Facultat d’Agricultura i Ciències de la Vida de Texas A&M (EUA), revela que certs lípids poden augmentar la toxicitat dels pèptids beta amiloides, que es creu que juguen un paper en el desenvolupament de la malaltia d’Alzheimer.

En concret, l’estudi desvetlla que la interacció entre la beta amiloide i els lípids pot causar la formació de petits grups tòxics anomenats oligòmers. A més, l’estudi va mostrar que aquests lípids poden alterar la forma bàsica, o l’estructura secundària, dels pèptids beta amiloides, cosa que pot augmentar encara més la seva toxicitat.

«Això proporciona nous coneixements sobre els mecanismes darrere dels efectes tòxics de la beta amiloide al cervell», explica Dmitry Kurousk.

L’investigador considera que els resultats mostren una forta connexió entre la malaltia d’Alzheimer i el canvi en la composició lipídica de les membranes neuronals, que, al seu torn, es pot veure afectada per la dieta d’una persona.

La malaltia d’ Alzheimer és la causa més comuna de demència, i provoca una disminució gradual de la memòria, el pensament, el comportament i les habilitats socials, que afecta la capacitat general de funcionament d’ una persona.

L’alzhèimer es caracteritza per fragments de proteïna anomenats beta amiloide, que es dipositen en els espais entre les cèl·lules nervioses. Aquests fragments de proteïna poden agrupar-se per formar plaques amiloides que es creu que són un factor en l’inici de la senilitat.

«Tot i que els mecanismes precisos que subjauen a la malaltia d’Alzheimer no es comprenen completament, hi ha evidència que suggereix que l’acumulació de pèptids beta amiloides al cervell juga un paper en el desenvolupament de la malaltia -explica Kurouski-. Específicament, es creu que l’agregació de beta amiloide en plaques pot interrompre la comunicació entre les neurones i, en última instància, conduir a la mort cel·lular».

Si bé no tots els pèptids amiloides necessàriament interactuen amb els lípids al cervell, l’estudi va trobar que els oligòmers formats en presència de lípids eren més tòxics que altres formes de beta amiloide.

Els factors dietètics poden influir en la composició lipídica de les membranes neuronals

«Això suggereix que la interacció pot ser particularment important respecte als efectes nocius de la beta amiloide en la malaltia d’Alzheimer», apunta.

L’estudi va mostrar que tres lípids diferents (fosfatidilcolina, cardiolipina i colesterol) van accelerar fortament la taxa de formació de fibrilles en comparació amb la taxa d’agregació de beta amiloide quan no hi havia lípids presents. També va mostrar que la cardiolipina va permetre l’acceleració més forta de l’agregació beta amiloide.

Kurouski destaca que hi ha evidència que suggereix que els factors dietètics poden influir en la composició lipídica de les membranes neuronals.

«En la convergència de la nutrició i la salut humana, una dieta que limiti la quantitat de colesterol, especialment el colesterol de lipoproteïnes de baixa densitat, i els fosfolípids pot ser important per reduir la capacitat d’aquests lípids per reaccionar amb els pèptids beta amiloides», va dir.

Finalment, la investigació assenyala que certs greixos dietètics, com els àcids grassos omega-3, han demostrat ser importants per mantenir la salut i integritat i funció de les membranes neuronals.

 

R. I.

Alzheimer y colesterol, una relación tóxica (abc.es)