ca
Notícies

Aquests són els millors ingredients per alimentar el teu cervell.

La nostra dieta pot influir considerablement en el funcionament de l’organisme i ser d’ajuda per prevenir tota mena de malalties, fins i tot neurològiques com l’Alzheimer o d’altres, o bé per preservar habilitats mentals i beneficiar-nos a nivell emocional. Per això, et mostrem quins són els millors ingredients per alimentar el teu cervell.

Peix blau, font d’ omega 3

Els peixos amb més contingut de greixos, anomenat també peix blau, és davant de tot font d‘ àcids grassos omega 3 que afavoreixen connexions nervioses i s’ han vinculat a una millor salut cerebral.

Entre aquests peixos trobem la forn, la cavall, el bonic, el salmó, el jurel, les sardines, amples i altres que posseeixen un alt contingut de greixos saludables i també, brinden vitamina D un altre nutrient associat al funcionament cognitiu.

D’altra banda, aquest tipus de peixos rics en greixos tenen un efecte antiinflamatori en el nostre organisme i per això, poden resultar d’ajuda per beneficiar la circulació sanguínia i la irrigació cerebral adequada.

Nous i altres fruits secs, fonts d’ antioxidants

Tots els fruits secs són forts de greixos sans i de substàncies amb acció antioxidant en el nostre organisme, però les nous resulten especialment beneficioses ja que constitueixen un dels exemplars amb més omega 3 d’ origen vegetal.

Alhora, són font de vitamines E, de polifenoles i de seleni amb acció antioxidant i antiinflamatòria en l’ organisme i poden oferir vitamines del grup B que contribueixen al bon funcionament del sistema nerviós central.

D’ altra banda, com altres fruits secs, les nous formen part de l’ anomenada dieta MIND que resulta una alternativa recomanada per prevenir l’ Alzheimer i constitueix una barreja entre dieta mediterrània i dieta DASH.

Verdures i hortalisses diverses

Les verdures i hortalisses no poden faltar en una dieta de qualitat cada dia i la seva ingesta s’ ha vinculat amb una millor salut cerebral i amb un millor desenvolupament cognitiu, degut principalment al que són fonts de substàncies amb acció antioxidant i micronutrients que intervenen en el funcionament del sistema nerviós.

Així, una gran varietat de verdures i hortalisses ens assegura la ingesta de potassi, vitamina C, fibra, vitamines del grup B i diversos compostos fenòlics que tenen acció antiinflamatòria en l’organisme.

Fruits vermells, concentrats en polifenols i altres antioxidants

Els compostos fenòlics que poden tenir acció antioxidant i antiinflamatori en el nostre organisme, resulten de gran ajuda per prevenir problemes d’irrigació cerebral i per conservar la memòria. Tanmateix, els fruits vermells també poden brindar-nos vitamina C amb acció antioxidant i altres micronutrients de qualitat que poden beneficiar el funcionament cerebral.

Així, s’han comprovat els seus efectes neuroprotectors a causa de la seva riquesa en antocianines, quercetina, catequines i altres polifenoles.

Per tant les baies o els fruits vermells diversos són recomanables en la dieta habitual per alimentar la nostra salut mental i emocional.

Llegums de tota mena, fonts de fibra i polifenoles

Els llegums són un ampli grup d’aliments que constitueixen una excel·lent font de fibra amb efecte prebiòtic en el nostre organisme que pot beneficiar la flora intestinal i optimitzar el funcionament de l’eix intestí- cervell; sent això clau per prevenir malalties neurodegeneratives i fins i tot, la depressió.

No obstant això, els llegums de tota mena poden brindar compostos fenòlics amb acció antioxidant i antiinflamatòria, que s’han vinculat a una millor salut cerebral.

Per aquesta raó, recomanem acudir a llegums com a part de la nostra dieta habitual per obtenir hidrats de carboni complexos, proteïnes vegetals, fibra i minerals així com compostos fenòlics valuosos.

Cereals integrals, en reemplaçament de refinats

Utilitzats en reemplaçament de cereals refinats, els grans sencers o cereals integrals constitueixen una bona font d’ hidrats de carboni complexos que s’ han vinculat a una millor salut cerebral.

Alhora, són fonts de fibra amb efecte prebiòtic i de vitamines del grup B que afavoreixen el funcionament del sistema nerviós central, podent també oferir substàncies amb acció antioxidant i antiinflamatòria en l’ organisme.

Oli d’ oliva extra verge, com a principal cos gras

L’ oli d’ oliva extra verge és un aliment font de greixos monoinsaturats que alhora concentra polifenols amb acció antiinflamatòria provada.

És un aliment representatiu de la dieta mediterrània que s’ ha associat a menor deteriorament cognitiu i el seu consum s’ ha vinculat a una millor salut mental.

Per aquesta raó, recomanem utilitzar l’oli d’oliva extra verge com a principal cos gras de la dieta diària, intentant aprofitar-lo al màxim utilitzant-lo per a això en cru, o evitant fregits.

Cacau o xocolata amb alt grau de puresa

El cacau és un aliment concentrat en polifenoles que s’ han associat a una millor funció cerebral i específicament, a la conservació de la memòria i habilitats executives.

Si som amants de la xocolata, en recomanem triar un amb alt grau de puresa o amb alt percentatge de cacau al seu interior i sense sucres agregats; i el mateix passa amb el cacau en pols que en la mesura del possible s’ha d’utilitzar sense sucre afegit per beneficiar la salut mental i emocional.

Llet fermentada o iogurt font de probiòtics

A causa de la ja coneguda connexió entre la nostra flora intestinal i el nostre cervell, recomanem acudir aliments de probiòtics com poden ser les llets fermentades o iogurts sense pasteuritzar després de la fermentació.

Aquests aliments a més poden oferir-nos proteïnes de qualitat dels quals obtindrem aminoàcids precursors de serotonina, una substància que en el nostre organisme ens ajuda a relaxar-nos i millorar el nostre estat d’ànim.

Del iogurt o les llets fermentades també podem obtenir vitamina D, el dèficit de les quals s’ha associat a majors símptomes de depressió i a un major risc de patir esquizofrènia.

Per aquesta raó, els lactis i especialment la llet fermentada, el iogurt sense pasteuritzar després de la fermentació o el kèfir de llet, són excel·lents aliments per al nostre cervell.

Aquests són llavors, els millors ingredients per alimentar el nostre cervell i cuidar la salut mental i emocional mitjançant el que mengem.

Gabriela Gottau

Aquests són els millors ingredients per alimentar el teu cervell (directoalpaladar.com)