ca

Arxius per al record.

 

Recordar el dia en què va comprar el seu primer cotxe, el bé que ho va passar amb la seva família a la nit de Cap d’ara fa deu anys o aquell viatge que va realitzar amb la seva parella a Londres. Una cosa que per a la majoria suposa un mínim esforç de memòria, per a altres és pràcticament impossible, a més de dolorós. Poques malalties afecten tant a una persona i als que l’envolten com l’Alzheimer. Per això és tan important, insisteixen els experts, treballar amb el malalt per mantenir, tot el temps que sigui possible, la seva memòria. Molts dels documents que guardem a casa, en àlbums, caixes de sabates o calaixos que amb prou feines vam obrir, poden ser la clau a un passat que es torna cada vegada més borrós. Des d’ahir, i gràcies al doctor en Història i investigador de la Universitat d’Oviedo Miguel Calleja, diversos familiars de malalts d’Alzheimer tenen les claus necessàries per organitzar totes aquestes fotos, cartes, títols acadèmics, escriptures i altres papers, objectes personals i documents audiovisuals de manera simple i efectiva.

«Els documents que guardem a casa poden ajudar els malalts d’Alzheimer a conservar durant més temps la seva memòria, sobretot si els ordenem de manera que siguin més fàcils d’interpretar i entendre. Són el reflex de tota una vida », va asseverar l’historiador encarregat d’impartir el taller d’ordenació d’arxius familiars organitzat per l’Associació Democràtica Asturiana de Famílies amb Alzheimer (ADAFA). Es tracta, ha indicat, d’una iniciativa pionera a Astúries que va prendre prestada dels seus col·legues de Guadalajara, els que ja imparteixen aquesta formació a familiars, cuidadors i terapeutes des de fa uns mesos.

A més d’explicar als assistents els passos a dur a terme per poder disposar d’un arxiu ben organitzat, Calleja va compartir amb ells diversos trucs que són utilitzats de forma habitual pels arxivers professionals. Va aconsellar, per exemple, anotar la data, el més concreta possible, al revés de cada fotografia, així com fotocopiar i anar apuntant en les còpies dels noms i altres dades de les persones que hi apareixen. «En el cas de les fotos, el millor és dividir-les en retrats, estampes familiars i fotografies de grups i organitzar-les cronològicament. D’aquesta manera el malalt no només recorda moments viscuts, sinó que pot veure com van anar evolucionant i canviant ell i els seus afins », va explicar.

«El que més ens angoixa als familiars de malalts d’Alzheimer és que perdin els seus records, per això creiem que aprendre a organitzar bé els documents que tenim per casa és fonamental per intentar que els conservin durant el major temps possible», va asseverar, per seva banda, la presidenta de ADAFA, Concha Mena.

Font: El comercio.es