ca
Notícies

Avanç contra l’Alzheimer en un lloc inesperat: la vacuna contra la grip.

El Centre de Ciències de la Salut de la Universitat de Texas, UTHealth Houston, ha donat recentment a conèixer el resultat d’un estudi que vinculava la vacuna contra la grip amb una reducció del risc de patir Alzheimer. Els resultats són prometedors però encara se sap poc dels mecanismes darrere aquest efecte i per tant de com aprofitar-ho.

Els resultats de lestudi. L’estudi es va fer als Estats Units i va trobar una reducció del 40% en la probabilitat associada a desenvolupar la malaltia d’Alzheimer i haver rebut la vacuna contra la grip. Concretament, els investigadors van descobrir en analitzar les dades que, mentre que un 8,5% dels que no havien rebut la vacuna van desenvolupar la malaltia durant el període d’estudi, la proporció es reduïa al 5,1% entre els que sí que la van rebre.

L’equip d’investigadors també va observar una creixent relació entre les dosis de vacunes rebudes i la protecció contra la malaltia. Segons va explicar Avram Bukhbinder, un dels autors de l’estudi a la nota de premsa que va publicar UTHealth, “la proporció de desenvolupament de l’Alzheimer era la més baixa entre aquells que van rebre la vacuna cada any.

Més detalls sobre el treball de recerca. Els detalls de l’estudi ja estan disponibles a la revista Journal of Alzheimer’s Disease. Més de dos milions de perfils van ser analitzats en l’estudi, entre els quals es van escollir 935.887 participants vacunats i el mateix sense vacunar. Es tractava de persones nord-americanes de més de 65 anys. L’estudi va fer un seguiment al llarg de quatre anys.

La tècnica que es va emprar és coneguda com a Propensity Score Matching, tècnica per a la qual s’estableixen “parelles” de participants amb característiques similars. Aquesta metodologia permet als investigadors obtenir informació valuosa sobre efectes dels tractaments, encara que no és considerada tan precisa com els assaigs controlats aleatoritzats.

Dos anys de trobar el possible enllaç. La possible relació entre vacuna de la grip i la resistència contra l’Alzheimer no és del tot nova. Fa dos anys, l’equip d’investigadors d’UTH va publicar els primers resultats en aquest sentit. En aquella ocasió van analitzar els historials mèdics de més de 300.000 pacients que busquen aquesta relació.

Albert Amran, llavors estudiant a UTHealth i coautor en tots dos estudis explicava en el seu moment que la teoria que manejaven era que les proteïnes del virus de la grip podrien “entrenar” la resposta immune del cos protegint així contra l’Alzheimer. Assenyalava així mateix la necessitat d’analitzar major la qüestió i de fer assajos clínics per explorar la vacuna contra la grip com una “estratègia de salut pública en la lluita contra [l’Alzheimer]”.

Més vacunes protectores? Però aquests descobriments no han vingut sols. També el 2020 dos estudis van trobar vinculacions semblants. Un va trobar que la vacunació contra la pneumònia podia reduir fins a un 40% la incidència de l’Alzheimer mentre que un altre va observar que les persones grans amb demència tenien moltes probabilitats més grans de morir després d’haver contret una infecció que aquells que no patien demència.

Això ha portat l’equip a indagar més els mecanismes que vinculen la vacuna contra unes malalties amb la immunitat contra l’Alzheimer. “Estem pensant que no és un efecte específic de la vacuna contra la grip”, explica Paul Schulz, un altre membre de l’equip investigador. Schulz també reconeixia que encara els quedava molt per saber sobre com el sistema immune respon en aquests casos.

Una altra qüestió encara per dilucidar és si la vacuna només ajuda en la prevenció de l’Alzheimer o si també té un efecte positiu sobre etapes més avançades de la malaltia.

La malaltia dAlzheimer. L’Alzheimer és una malaltia que es calcula que acaba afectant el 20% de les persones que arriben als 80 anys, amb al voltant del milió de persones malaltes a Espanya. Està associada a la mort de neurones, la qual causa un encongiment i atrofiament del cervell. És una malaltia molt vinculada a l’edat, que afecta els pacients de manera lenta i progressiva.

L’Alzheimer no té cura i és una malaltia difícil d’investigar ja que afecta el cervell humà. Les teràpies contra la malaltia se centren moltes vegades a atenuar-ne els símptomes i contenir-ne el desenvolupament. Diversos tractaments experimentals estan en procés de prova però sempre cal tenir en compte que una bona part es quedarà pel camí.

 

PABLO MARTÍNEZ-JUAREZ

Hemos encontrado un gran avance contra el Alzheimer en un lugar inesperado: la vacuna contra la gripe (xataka.com)