ca

Avenços prometedors en el diagnòstic precoç de l’alzheimer.

 

El grup Elekin de la Universitat del País Basc, especialitzat en enginyeria biomèdica, aquesta desenvolupant un mètode per detectar l’alzheimer de forma precoç basant-se en l’anàlisi automàtic de la parla espontània, una tècnica de diagnòstic intel·ligent no invasiva. Aquest mètode es basa en gravar als pacients mentre compten alguna experiència vital pròpia, en un ambient relaxat i distès, i en la mesura de diversos paràmetres, segons informa la UPV.Per exemple, es mesuren les pauses que fa un pacient en intentar recordar la paraula que vol dir. Per tant, la tècnica es realitza sense alterar o bloquejar les habilitats del pacient, ja que no percep la prova com una cosa estressant.

El sistema encara no s’utilitza a causa que es tracta una tècnica en desenvolupament i investigació. S’estan fent proves a persones que no han desenvolupat la malaltia, les que tenen antecedents familiars i malalts, en col·laboració amb els centres mèdics.

Una nova eina de diagnòstic

L’objectiu d’aquest treball ha estat donar eines als professionals clínics perquè puguin fer diagnòstics d’una manera molt menys invasiva. Actualment, per fer un diagnòstic clínic de l’alzheimer es realitzen exàmens mèdics, test neuropsicològics, neuroimatges, anàlisi del líquid cefaloraquidi i anàlisi de sang. Totes aquestes proves, a més de ser invasives, tenen un gran cost econòmic.

Segons ha explicat la coordinadora del grup de recerca Elekin, Karmele López de Ipiña, el mètode que desenvolupen consisteix a “quantificar elements o detalls que els especialistes sanitaris veuen a simple vista, però que, en tenir la mesura exacta, els pot ajudar a diagnosticar les patologies oa fer un seguiment ambulatori més precís “.” Es pot analitzar fins i tot la fase preclínica o gent que encara no ha començat a desenvolupar la malaltia “, ha rematat Ipiña.

En l’estudi hi col·laboren, entre d’altres, associacions de familiars de malalts d’alzheimer, Universitat de Vic, TecnoCampus Mataró (Universitat Pompeu Fabra), Center for Biomedical Technology (Madrid), Universitat de Les Palmes de Gran Canària i CITA-Alzheimer, un centre d’investigació i teràpies avançades.

Detecció d’alzheimer mitjançant anàlisi de sang

També aquesta setmana s’ha conegut que una biotecnològica amb seu a Granada ha registrat una sol·licitud de patent d’un mètode per diagnosticar l’Alzheimer mitjançant una anàlisi de sang. La biotecnològica Neuron Bio ha registrat una patent per al diagnòstic de l’Alzheimer que, segons aquesta firma amb seu a Granada, suposa un important avanç contra aquesta malaltia.

Es tracta d’un mètode no invasiu per al pacient, a més de ser més ràpid i senzill, ja que es realitza mitjançant una anàlisi de sang. Aquest mètode, basat en la identificació d’una sèrie de biomarcadors, permet diagnosticar de manera fiable als pacients amb Alzheimer i més anticipar el progrés de la malaltia abans que apareguin els signes clínics de demència, millorant l’eficàcia dels actuals mètodes.

La patent aconsegueix millors resultats que eines similars en desenvolupament per centres de recerca de referència (Universitat de Stanford, King ‘s College, Universitat de Rochester o el consorci australià AIBL), assenyala l’empresa. En paraules del president de Neuron Bio, el doctor Fernando Valdivieso, “suposa un dels majors fites de l’empresa en el treball que desenvolupem en els últims 10 anys en la prevenció, diagnòstic i tractament de l’Alzheimer, en permetre un clar avanç respecte als mètodes actuals i se suma a la cartera de patents diagnòstiques de la companyia que utilitzen biomarcadors per al diagnòstic de malalties neurodegeneratives “.

L’eina facilitarà el diagnòstic clínic de la demència causa de l’alternativa que ofereix en utilitzar una mostra de sang davant l’actual anàlisi en líquid cefaloraquidi, el que comporta a sotmetre al pacient a una incòmoda punció lumbar ia processos d’anàlisi i d’avaluació més llargs.