ca
Notícies

Cafè expreso contra contra la malaltia d’Alzheimer?

 

Ja sigui sol o barrejat amb llet o amb altres begudes, el cafè exprés proporciona una descàrrega ultraconcentrada de cafeïna als amants del cafè. Però podria fer alguna cosa més que despertar-lo.

Molta gent beu cafè a diari, i l’exprés és una de les seves formes més populars. Per preparar un exprés, es fa passar aigua calenta a través de grans de cafè finament mòlts, cosa que crea un extracte concentrat. Sovint, s’ utilitza com a base per a altres begudes.

Investigacions recents han suggerit que el cafè també podria tenir efectes beneficiosos contra certes malalties neurodegeneratives, inclosa la malaltia d’Alzheimer.

Tot i que els mecanismes exactes que causen aquestes afeccions encara no estan clars, es creu que una proteïna anomenada tau exerceix un paper important.

En les persones sanes, les proteïnes tau ajuden a estabilitzar les estructures del cervell, però quan es desenvolupen certes malalties, aquestes proteïnes poden agrupar-se i formar fibrilles.

Alguns investigadors han plantejat que prevenir aquesta acumulació podria alleujar els símptomes.

Per sortir de dubtes, un equip encapçalat per Roberto Tira, de la Universitat de Verona a Itàlia, es va proposar comprovar si els compostos del cafè exprés podien prevenir l’acumulació de tau in vitro.

Els investigadors van extreure grans de cafè exprés comprat a la botiga i van caracteritzar la seva composició química mitjançant espectroscòpia de ressonància magnètica nuclear.

Van triar la cafeïna i la trigonelina, tots dos alcaloides, el flavonoide genisteïna i la teobromina, un compost que també es troba a la xocolata, per centrar-se en altres experiments. Aquestes substàncies, en combinació amb l’extracte complet del cafè exprés, es van incubar al costat d’una forma abreujada de la proteïna tau durant un màxim de 40 hores. A mesura que augmentava la concentració d’extracte del cafè exprés, de cafeïna o de genisteïna, les fibrilles eren més curtes i no formaven làmines més grans.

L’extracte complet mostrava els resultats més espectaculars. Es va comprovar que les fibrilles escurçades no eren tòxiques per a les cèl·lules i que no actuaven com a “llavors” per a una major acumulació.

En altres experiments, els investigadors van observar que tant la cafeïna com l’extracte de cafè exprés podien unir-se a les fibrilles tau preformades. Tot i que es necessita molta més investigació, l’equip afirma que les seves troballes preliminars in vitro podrien aplanar el camí cap a la recerca o el disseny d’altres compostos bioactius contra les malalties neurodegeneratives, inclosa la d’Alzheimer.

 

L’estudi es titula “Espresso coffee mitigates the aggregation and condensation of Alzheimer’s associated tau protein”. I s’ha publicat a la revista acadèmica Journal of Agricultural and Food Chemistry. (Font: American Chemical Society)

 

¿Café expreso contra la enfermedad de Alzheimer? | Noticias de la Ciencia y la Tecnología (Amazings® / NCYT®)