ca

Cervesa y tabac contra l’Alzheimer.

 

El treball científic dels investigadors, en el seu afany per trobar components útils per combatre l’Alzheimer, els porta de vegades a trobar ajudes en llocs que, a priori, no semblen els més adequats:

Segons una investigació publicada al Journal of Agricultural and Food Chemistry, hi ha un component de la cervesa que pot ajudar a protegir les cèl·lules del cervell contra un tipus de dany que es relaciona amb certes malalties neurodegeneratives, com l’Alzheimer.

Aquest component és el xanthohumol, 1 flavonoide que es troba en el llúpol i la cervesa i que es postula com a potencial candidat per a la prevenció d’aquestes malalties, que es calcula que afecten 1.150.000 famílies espanyoles.

Després dels resultats obtinguts en la investigació s’ha determinat que a l’ajuntar cèl·lules neuronals amb xanthohumol aquest, no només neteja les molècules actives que estaven provocant danys neuronals, sinó que a més ajuda a la regulació positiva de certs gens protectors, anomenats citoprotectors.

Aquestes substàncies són les que s’encarreguen de protegir les cèl·lules dins de l’organisme davant els efectes nocius de l’estrès oxidatiu.

Segons els investigadors, l’interès cap al xanthohumol ha crescut significativament durant els últims anys a causa de l’àmplia gamma de beneficis que genera per a la salut. A més, no només es troba a la cervesa, també es pot trobar en la xocolata, les baies o el vi negre, entre d’altres.

 

D’altra banda, La investigadora xilena Valentina Echeverría va donar a conèixer aquest divendres a Santiago de Xile els avenços d’una innovadora teràpia per tractar l’alzheimer a força de cotinina, una molècula derivada del tabac.

“La funció principal de la cotinina en l’organisme és augmentar la plasticitat cerebral, és a dir, la capacitat de les neurones de comunicar-se entre si”, ha assenyalat als periodistes Echeverría.

La investigadora va assegurar que el consum d’aquest derivat del tabac no només disminueix la malaltia, que pateixen més de 15 milions de persones al món, sinó que també augmenta la capacitat de memòria i aprenentatge.

Segons l’especialista, la cotinina és de fàcil absorció, de manera que un ancià podria prendre una píndola al dia i començaria a acumular-se en el cervell, alguna cosa clau per començar a disminuir els símptomes de l’alzheimer.

La investigadora ha explicat que experiments realitzats per un equip de la nord-americana Universitat de Geòrgia posteriors als seus van arribar a les mateixes conclusions quant a l’ús de la cotinina contra l’alzheimer.

Echeverría, docent investigadora associada de la Universitat Autònoma de Xile, porta més de deu anys estudiant noves teràpies per combatre aquesta malaltia en diversos laboratoris universitaris d’Estats Units. A causa de les seves contribucions en aquesta àrea i en la de desordres de l’estrès posttraumàtic, l’any passat la investigadora va ser nominada als Estats Units al premi Presidencial en Ciències i Enginyeria com Investigadora Biomèdica 2014.