Científics de la Universitat israel de Haifa han aconseguit millorar els mecanismes d’aprenentatge i memòria en ratolins de laboratori amb el mal d’Alzheimer, mitjançant el bloqueig d’una proteïna dominant en el desenvolupament de la malaltia.
Així ho asseguren els científics del laboratori de Neurobiologia dirigit pel professor Kobi Rosemblum, i del qual dóna compte el diari Haaretz en la seva edició del passat 15 de desembre.
El nou estudi ha donat mostres d’èxit en ratolins amb Alzheimer esporàdic, que caracteritza el 90% de les persones que acaben desenvolupant la malaltia.
“Durant els últims 30 anys, la investigació de la malaltia s’ha centrat en la patologia, de respondre a la pregunta de què és el que passa en el cervell”, va dir Rosemblum al diari, i ha afegit que la seva s’origina a partir de una nova perspectiva: “la de millorar la memòria”.
“No creiem que puguem guarir o resoldre la malaltia, però creiem que podem millorar el funcionament cognitiu durant un cert període de temps i oferir al pacient temps addicional d’un funcionament normal”, ha afegit.
A l’epicentre de la recerca està una proteïna coneguda pel nom de PKR, i que és un dels símptomes biològics més destacables de la malaltia.
L’activitat d’aquesta proteïna és regida i controlada per altres que influeixen en ella, com la eIF2, que ajuda a consolidar la memòria a llarg termini amb la seva activitat regeneradora de terceres proteïnes, en aquest cas, la ATF4.
El mal funcionament de la ATF4 com a part del procés d’autodefensa de les neurones afecta el procés d’aprenentatge i memorització, però el bloqueig del mecanisme biològic que la produeix a partir d’PKR produeix un efecte de frenada en el deteriorament cognitiu.
Dosi d’un element que neutralitza o redueix l’activitat d’aquesta última proteïna va ser injectat en ratolins de laboratori, produint un resultat optimista sobre la possibilitat d’aplicar la tècnica en malalts d’Alzheimer esporàdic.
Encara que adverteixen que el camí és encara llarg, la tècnica aplicada ha estat registrada com a patent i els investigadors han creat una empresa “start-up” per sintetitzar un medicament apropiat per als éssers humans.
Cal recordar que l’abril del 2014, uns científics catalans van aconseguir revertir, en ratolins de laboratori, la pèrdua de memòria en la fase inicial de la malaltia de manera que, amb la seva teràpia gènica, els animals van recuperar la capacitat de recordar.
Carlos Saura i els seus col·legues de l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona, van fer la seva investigació amb uns ratolins modificats genèticament perquè produeixin nivells elevats de la proteïna beta-amiloide que s’acumula al cervell dels pacients d’Alzheimer en forma de plaques . Amb ells van descobrir que el gen Crtc1, un activador de centenars d’altres gens implicats en les connexions neuronals, està alterat en estadis inicials de la malaltia, en els ratolins i en mostres cerebrals humanes. A més, van aplicar una nova teràpia gènica directament en l’hipocamp, “la regió del cervell on es processa i emmagatzema aquest tipus de memòria de situacions, temps, llocs …”, assenyala Saura.