Si alguna cosa caracteritza els records és que són absolutament imprevisibles: apareixen de sobte, sense criteris racionals i de manera força desordenada, perquè la consciència no té control sobre la memòria.
Alguns records negatius es presenten de forma persistent en la ment, “una cosa que pot ocórrer fins i tot encara que no estiguem pensant en alguna cosa relacionada amb aquesta experiència passada”, explica el psicòleg Adrian Triglia, al portal de Psicologia i Ment.
Després de travessar per un moment dolorós, el record pot pertorbar la memòria fins a generar un trastorn traumàtic i no hi ha forma d’eliminar aquest capítol desagradable -o vergonzoso- de la vida. Per ara.
Per evitar portar aquests mals records, que poden aparèixer d’un moment a l’altre i arruïnar qualsevol situació, un grup d’investigadors de la Universitat de Stony Brook (EUA) ha desenvolupat una manera de manipular la memòria en ratolins.
Proves de laboratori
L’estudi, publicat a la revista Neuron, se centra en el control de l’acetilcolina, la substància química que actua en la transmissió dels impulsos nerviosos, la reducció s’associa amb la malaltia d’Alzheimer.
Aquesta substància circula a través de les neurones colinèrgiques que resideixen a la base del cervell, produint un reforç de la memòria, segons s’explica al portal de Science Alert.
Per l’experiment en ratolins es va utilitzar un model basat en la por i, a l’estimular les neurones colinèrgiques durant una experiència traumàtica, van observar que augmentava l’arribada d’acetilcolina a l’amígdala i es generava un record més fort del normal. No obstant això, en inhibir l’arribada d’acetilcolina, pràcticament podien eliminar el record i, per tant, el sentiment de por.
Tot i que encara aquest mètode no s’ha provat en éssers humans -i no sembla ser una tasca senzillament alguns científics apunten a fer del cervell alguna cosa semblant a un disc dur: un lloc al que es pugui entrar i eliminar arxius de cop.
Maria Silvia Trigo
eldeber.com