ca

Compassats, música i alzheimer durant el confinament.

 

Compassats és un projecte, recolzat per l’AFA, que s’ha impulsat desinteressadament des de “SINGULAR, Música i Alzheimer”, una consultora especialitzada en musicoteràpia per a persones afectades de demències i els seus cuidadors, arran d’una proposta de la seva fundadora Mónica de Castro, Musicoterapeuta especialitzada en demències i envelliment saludable que va treballar amb l’AFA durant molt anys abans de dedicar-se a projectes com el que ara l’ocpa.

El projecte #Compassats neix per acompanyar els qui conviuen amb la malaltia de l’Alzheimer, afectats i cuidadors, que en aquests moments de confinament, no poden relacionar-se més enllà de casa.

A aquestes persones els proposa activitats amb base musicoterapèutica a través de vídeos curts, que parteixen d’una peça musical interpretada per músics i cantants voluntaris des de casa. Els suggeriments que s’incorporen tot seguit estan pensats amb tota la cura i tenint presents moltes persones que acompanyem en el dia a dia i amb qui ara no podem estar.

El projecte compta amb la valuosa col·laboració de voluntaris (músics, aficionats i professionals), de totes les edats i estils que estan aportant el seu talent i escalf per fer arribar, des de la seva llar, la música a casa dels afectats per l’Alzheimer.

La iniciativa, que va començar de manera molt senzilla, ha anat creixent amb l’adhesió d’organitzacions, professionals i persones del món de la salut, de la televisió, el periodisme, l’àmbit cultural i els esports, que estant donat el seu suport.

Sgons ens exlpica la Mónica, “la idea de crear Compassats va néixer de la meva inquietud davant la suspensió sobtada dels programes de musicoteràpia que fem habitualment en centres i hospitals de dia i residències, amb persones amb demència, conscient dels beneficis que els hi reporten.

Sabent l’impacte que té pel cuidador conviure amb la persona amb deteriorament cognitiu, i que pot ser més complexe en un moment així, vaig valorar la possibilitat d’arribar no només a les persones amb qui treballem, sino a la resta d’afectats de demència i cuidadors, que ara estan a casa confinats.”

A partir d’aquí es va unir un equip de professionals molt divers que hem fet possible, de manera absolutament desinteressada, posar en marxa el projecte, amb la col·laboració de més d’una quinzena d’organitzacions de l’àmbit de la salut, cultural i educatiu.

 

Com funciona el projecte?

En els vídeos de Compassats s’inclou la peça musical interpretada per cada músic o cantant i es proposen activitats -adaptades a dos nivells de  dificultat- dirigides a cuidadors, afectats o directament a cuidadors i afectats a la vegada. Activitats que, en base a la mirada de musicoterapeutes clínics, treballen la vessant cognitiva, social, emocional i/o física de les persones que conviuen amb demència.

Mentre duri el confinament, des dels canals de comunicació de Compassats (Twitter, Facebook, web, Youtube) anirem publicant vídeos amb peces musicals, acompanyats d’activitats de base musicoterapèutica, elaborades per musicoterapeutes especialitzats, per fer-ho arribar a cuidadors i afectats d’Alzheimer que ara es troben a casa seva, durant la pandèmia del coronavirus.

 

Beneficis de la Musicoteràpia

Els programes de musicoteràpia poden ajudar a la persona a mantenir millor la seva autonomia en les fases inicials i moderades de la malaltia. Quan la malaltia avança, la música, como cap altre estímul, pot reforçar la identitat, la comunicació amb el seu entorn i la seguretat de la persona en ella mateixa.

En entorns musicalitzats adequadament, els cuidadors -informals i formals- i orientats per musicoterapeutes, es comuniquen millor amb la persona que acompanyen i redueixen la sobrecàrrega. Un entorn en el que s’utilitza la música de manera adequada permet millorar les relacions i la qualitat de vida.

En els vídeos de Compassats es proposen activitats -adaptades a dos nivells de dificultat- dirigides a cuidadors, afectats o directament a cuidadors i afectats a la vegada. Són activitats que, en base a la mirada de musicoterapeutes clínics, proposen activitats que treballen la vessant cognitiva, social, emocional i/o física de les persones que conviuen amb demència.

 

Un llançament amb ambaixadors de renom 

“Fes córrer la música de compassats!” és el principal missatge del vídeo de llançament que s’ha preparat per difondre el projecte Compassats a totes les entitats i persones que solidàriament a través de les xarxes socials vulgui fer arribar els vídeos que s’aniran publicant a persones que conviuen amb l’Alzheimer i que aquests dies es troben en situació de confinament.

Per a realitzar aquest vídeo hem comptat amb la participació dels nostres ambaixadors, persones destacades del món de la música, la cultura, la salut, l’atenció a les persones amb la malaltia de l’Alzheimer i la musicoteràpia. 

Cadascú des de casa seva i de manera absolutament desinteressada ha fet arribar els seus missatges per interpel·lar i motivar a tots els ciutadans a difondre elprojecte Compassats, compartint els seus vídeos a través de les xarxes socials.

 

El resultat el podeu veure a continuació.

 

 

Així doncs, ja sabeu! Feu córrer la música de compassats!! Estigueu poendents de https://compassats.com/videos/