ca

Consells contra el cansament.

 

Cuidar d’un malalt d’Alzheimer és una tasca delicada que exigeix molta energia i dedicació. Per això, tot i disposar d’ajudes tècniques, professionals i/o familiars, és freqüent tenir la sensació d’ estar sempre cansats i mancats d’energia.

Vet aquí una sèrie d’hàbits, de petites coses que fem (o que no fem) que ens provoquen una fatiga física i mental. Un canvi de xip, ajustar alguns gestos de la vida quotidiana i eliminar mals hàbits molt comuns poden ajudar a recuperar l’energia perduda:

No beu suficient aigua

Moltes persones pateixen deshidratació lleu sense saber-ho. La sensació de cansament està moltes vegades lligada a la poca ingesta de líquids. Pot ser en forma d’aigua, d’infusions, de brou, però no de begudes refrescants o alcohòliques. I, a més, hi ha la fruita i la verdura, que proporcionen la hidratació necessària per al cos.

Té la casa desordenada

Què té això a veure amb el cansament? Molts psicòlegs adverteixen de tenir l’espai vital en un constant caos, tant a la feina com a casa, fa que les persones malgastin l’energia en intentar controlar el desordre. Esgota mentalment perquè dificulta la concentració i limita la capacitat del cervell de processar informació. En canvi, acostumar-se a recollir tot l’acabar cada dia fa que al matí següent es comenci amb energia i no amb la sensació de cansament acumulat.

Es salta al gimnàs quan està cansat

En estar cansats, fem campana de la sessió de gimnàs, de piscina o de bicicleta. En realitat, això va en contra de nosaltres. Les persones que regularment fan exercici poden baixar el ritme o fer una passejada a pas lleuger, però sense deixar l’esport. I les que no fan res, es recomana que comencin. Hi ha diversos estudis que demostren que en persones sedentàries la pràctica d’exercici suau tres vegades a la setmana, 20 minuts cada vegada, els fa sentir-se menys cansats i amb més energia.

No pren suficient ferro

La deficiència de ferro ens fer sentir cansats, irritables i febles. Verdures de fulla verda, carns vermelles, fruita seca o llegums són alguns dels aliments que no han de faltar en la dieta, aparellades amb vitamina C, que ajuda a l’absorció del ferro. Si hi ha anèmia, cal acudir al metge perquè prengui les mesures oportunes.

És un perfeccionista

Les persones que volen que tot surti perfecte acaben treballant molt més dur i moltes més hores que les altres persones. Es posen fites molt poc realistes i acaben frustrats, amb l’autoestima per terra i esgotades. Els experts recomanen posar-se un límit de temps als projectes en què treballem.

Es preocupa massa

Sense voler, moltes persones entren en un bucle de preocupacions i angoixa pel que pot passar, pels problemes que vindran, i tenen un punt de vista catastrofista que les deixa esgotades mentalment. Els experts avisen que cal mantenir una sana distància amb els problemes que vivim realment, per veure la seva mida real. Pràctiques com la meditació o, simplement, sortir a fer una passejada i explicar els nostres fantasmes a un amic ajuden a sentir-se millor.

No menja sa

Abusar dels aliments rics en sucre i del menjar escombraries fa que el cos experimenti una pujada d’energia que desapareix ràpidament. És més recomanable menjar aliments que el cos pot processar lentament per aprofitar la seva energia al llarg del dia, com cereals integrals, verdures i hortalisses, llegums … la dieta mediterrània al complet.

Es salta l’esmorzar

Es repeteix fins a la sacietat però no fem cas: un cafè no és suficient. El cos necessita energia per començar el dia, sobretot després de tota la nit en dejú. Cereals, lactis, proteïnes i fruita és la combinació perfecta per començar. Si ens aixequem un quart d’hora abans, ens dóna temps de sobres, i no estarem cansats i badallant tot el matí.

Treballa en vacances o cap de setmana

Si en comptes de relaxar a la piscina revisa el seu correu, pot acabar cremat del treball, adverteixen els experts. És recomanable desconnectar realment, donar una pausa al cos ia la ment perquè puguin recarregar-se. Si fa una pausa de veritat, en tornar serà més productiu, eficient i creatiu.