ca
Notícies

Consells per marxar de vacances amb un malalt d’alzheimer.

L’arribada de l’estiu genera inquietud a aquelles persones que conviuen amb un malalt d’Alzheimer i s’encarreguen de les seves cures. Podem anar de vacances? Quin és el millor destí? El desestabilitzarem? Com afrontem el viatge? Què necessitarà?

És cert que el millor per a un malalt d’Alzheimer és no sortir del seu entorn, de la seva rutina. Però tots necessitem vacances i si es tenen en compte una sèrie de recomanacions, no té per què haver-hi problemes.

La duresa de la malaltia, sobretot per a qui s’encarrega diàriament del pacient, obliga el cuidador a prendre aire, a desconnectar i a gaudir d’uns dies de vacances per poder afrontar la rutina de l’any des d’una altra perspectiva. Ens hem de cuidar per poder cuidar, no ens cansarem de repetir-ho.

Hi ha preguntes que es repeteixen cada estiu en aquelles famílies que conviuen amb un malalt d’Alzheimer. On anem de vacances? Serà perjudicial? Com ho hem de fer? Les vacances no han d’estar renyides amb la cura d’un pacient d’Alzheimer, que pot viatjar i gaudir també d’un altre entorn diferent sempre que, això sí, es tinguin en compte una sèrie de recomanacions.

Per al viatge, millor en vehicle propi que amb autobús o tren; és positiu fer-lo partícip dels preparatius i mantenir una mica la rutina (aixecar-se a la mateixa hora, esmorzar …); i cal tenir en compte que és millor no mostrar presses ni accelerar el seu ritme. Això sí, si el destí està molt lluny o implica un viatge en avió és millor deixar al familiar en una residència i explicar-li, tantes vegades com sigui necessari, que només es quedarà uns dies perquè està de vacances. Un cop hàgim arribat al destí, és millor posar-se en contacte amb una associació de familiars propera, fer servir un mètode d’identificació per si es desorienta i compartir les cures del malalt amb altres familiars.

Des de l’AFA Baix Llobregat us detallem una guia amb consells pràctics a tenir en compte:

Claus a tenir en compte abans i després del viatge

El cuidador també necessita vacances
La persona cuidadora te una feina de 24 hores al dia, els set dies de la setmana. Qui cuida també té dret a descansar i relaxar-se. L’estiu pot ser un bon moment per facilitar que pugui desconnectar. Per això és necessari demanar ajuda i mobilitzar familiars i amics per garantir l’atenció de la persona amb Alzheimer.

En cotxe propi
El viatge, en vehicle particular per fer les parades necessàries en llocs sense excessiu enrenou.

Evitar grans distàncies
Una destinació coneguda pel malalt (com la casa del poble) és l’ideal, tot i que si aquesta es troba a 800 quilòmetres no, ja que no es recomanen llargues distàncies.

Partícip dels preparatius
Es recomana fer un exercici de reminiscència i recordar com ells preparaven les vacances, per exemple.

Informació a la família
L’objectiu és que tant la persona amb Alzheimer com qui la cuida passin un estiu el més agradable possible. Una bona comunicació amb la família és fonamental per acordar que alliberin una mica el cuidador principal de l’atenció cap a la persona amb Alzheimer.
Qui hagi d’estar en contacte amb el pacient ha de saber les particularitats de la malaltia.

Limitar els compromisos socials
Les vacances conviden a una activitat social més intensa, però aquests canvis d’entorn i de companyia poden augmentar la confusió de la persona amb Alzheimer. Si es decideix que la persona amb Alzheimer passi les vacances amb familiars diferents, s’aconsella minimitzar la freqüència de canvis.

Mètodes d’identificació
Amb una polsera o un penjoll amb el seu nom i telèfon del cuidador.

Objecte personal
Pot ser alguna foto, roba que li agradi o una foto a la qual estigui habituat i es pugui traslladar, perquè li doni seguretat.

Contacta amb associacions de familiars i professionals
Les entitats obren a l’estiu i poden donar consells o ajudar a resoldre situacions difícils.
Els professionals que tracten la persona amb Alzheimer són els que millor poden aconsellar sobre com passar l’estiu o si és adequat viatjar. En cas de dubte, s’ha de consultar amb el metge especialista.

Rutina
Malgrat la relaxació dels horaris d’estiu, és important mantenir algunes rutines, com els horaris dels menjars o les hores de son.
Crea una rutina també a les vacances i mira de mantenir-la: esmorzar, passeig, piscina …

Ajudar la persona afectada a combatre la calor
Les persones grans són més vulnerables a la calor i els malalts amb Alzheimer pot ser que no sàpiguen interpretar els senyals del seu cos. Per això és important fer cas de les recomanacions davant les temperatures altes. Per exemple, fer que s’hidrati, que no s’exposi massa al sol o ajudar a escollir la roba.

Hidratació
Ha de seguir una dieta equilibrada i amb suficient líquid per evitar la deshidratació.

Estimulació i afecte
Fer activitat física i estimular al pacient. Cal dedicar-hi temps i compartir les cures.

Paciència, empatia i evitar enfrontaments
És clau evitar els enfrontaments. Els experts asseguren que tot i que la persona no pugui recordar els detalls de la discussió, sí que pot sentir les emocions negatives que ha experimentat. Per això es recomana carregar-se de paciència, ser empàtics amb la seva confusió i no enfadar-se.

Facilitar el procés d’adaptació al nou entorn
L’adaptació a un nou entorn pot ser complicada per una persona amb Alzheimer i pot provocar-li desorientació. Es recomanable pensar com podem facilitar aquest procés. Per exemple, a la nit, podem deixar alguna llum encesa per evitar accidents o portar algun objecte que formi part del seu entorn quotidià.

L’entorn també s’ha d’adaptar
Si la persona amb Alzheimer passa un temps amb un familiar amb qui no conviu habitualment, cal assegurar que conegui els costums i rutines bàsiques del seu dia a dia i que intenti mantenir-les. En el cas que les vacances siguin en un hotel o apartament, és aconsellable avisar el personal perquè estiguin al corrent de la situació.

Mantenir la comunicació familiar
L’objectiu és que tant la persona amb Alzheimer com qui la cuida passin un estiu el més agradable possible. Una bona comunicació amb la família és fonamental per acordar que alliberin una mica el cuidador principal de l’atenció cap a la persona amb Alzheimer.

Ajudar la persona afectada a combatre la calor
Les persones grans són més vulnerables a la calor i els malalts amb Alzheimer pot ser que no sàpiguen interpretar els senyals del seu cos. Per això és important fer cas de les recomanacions davant les temperatures altes. Per exemple, fer que s’hidrati, que no s’exposi massa al sol o ajudar a escollir la roba.

Gaudir
Estar a càrrec d’una persona amb Alzheimer pot fer que les vacances no siguin ideals, però no vol dir que no hi hagi formes perquè el cuidador gaudeixi de temps per a les seves pròpies necessitats.

 

X.R.