ca
Notícies

Consells per gaudir les festes nadalenques amb una persona amb Alzheimer.

Com podem celebrar de la millor manera el Nadal amb un familiar amb Alzheimer?

Per a les persones amb Alzheimer i els seus cuidadors, les reunions familiars i els canvis de rutina que suposen les festes nadalenques poden arribar a suposar moments difícils i dolorosos, ja que els malalts es poden sentir desorientats i el fet de compartir taula i conversa amb més gent pot generar preocupació en els cuidadors.

Les festes nadalenques amb una persona amb Alzheimer poden no ser gens fàcils i sempre depenen de l’estat en què es trobi el malalt i com estigui avançant la malaltia.

A continuació volem deixar-vos una sèrie de consells que esperem que els ajudin a passar unes festes de la millor manera possible:

 • Hem de ser realistes. Tots som conscients que aquestes dates són èpoques de retrobaments familiars, on s’intenta per tots els mitjans que prevalgui l’alegria. Els Nadals amb un pacient d’alzheimer poden ser perfectament una oportunitat d’harmonia en la família i esplai, però no hem de cometre l’error de comportar-nos com si no passés res.
 • Involucrar la persona amb Alzheimer en les tradicions familiars. És bo mantenir les tradicions familiars i involucrar-hi la persona amb Alzheimer, sempre que no li generi malestar o frustració, i adaptant sempre la seva participació al grau d’afectació que presenti. Per exemple, pot col·laborar en els preparatius dels àpats, en la creació o col·locació d’elements decoratius, cantar o escoltar nadales.
  Aquest tipus d’activitats poden afavorir la recuperació de records i emocions positives, però també negatives o que indueixin a la melancolia, cas en el qual és recomanable acompanyar afectuosament la persona i tractar de canviar d’activitat per una altra que la pugui animar.
 • Respectar la rutina és, com sempre, essencial. Tot i que en aquestes dates festives és comú començar els àpats més tard i prolongar les sobretaules, és bàsic mantenir certs hàbits de la persona amb Alzheimer. Per exemple, procurar que els elements estructurals del dia a dia es mantinguin en el seu ordre habitual: la seqüència d’aixecar-se, esmorzar, higiene, vestir-se… També és important tractar de respectar el descans que precisi i cal disposar d’un espai tranquil perquè pugui fer la migdiada o relaxar-se si se sent confusa o nerviosa.
 • Pel que fa als menús, cal tenir en compte les possibles dificultats de la persona amb Alzheimer, tant per l’ús dels coberts, com a l’hora d’identificar aliments o preparacions no habituals, per disminució de la gana o, per contra, de dificultats per percebre els senyals de sacietat. Per això, s’aconsella supervisar el que menja, però amb la suficient flexibilitat per permetre que gaudeixi dels àpats en aquestes dates.
 • Implicar-lo en els preparatius. Assignant-li tasques senzilles, sempre en funció de les limitacions que tingui a causa de l’avanç de la malaltia. Ajudar-nos a decorar l’arbre, en el menjar o en els regals, el pot ajudar a mantenir-lo concentrat fent-lo sentir a l’alhora útil.
 • La decoració de la llar ha de ser simple. La il·luminació típica d’aquestes festes solen desconcertar i desorientar el malalt, de manera que cal tenir en compte que si passes el Nadal amb un pacient d’alzheimer, hem de decorar molt poc la casa. Les llums amb repeticions ràpides i molts colors de l’arbre, decoració sobre espais que la persona no vol, etc.
 • Les celebracions han de resultar tranquil·les. Tant durant els àpats com en la sobretaula hem de cuidar molt el no fer sorolls, posar música alta o minimitzar el xivarri derivat de les típiques xerrades de sobretaula, ja que poden crear neguit en el malalt i això no és gens bo. És important també evitar discussions, tenint en compte que la persona amb Alzheimer pot no recordar posteriorment els detalls de la discussió, però sí que pot sentir les emocions negatives que es van experimentar durant aquell moment. Així doncs, l’ideal és procurar evitar que es produeixin aquest tipus de situacions o tractar de reconduir-les.
 • Mantenir la calma i gaudir de la família. En algunes ocasions, les persones que pateixen Alzheimer poden comportar-se de manera socialment inapropiada, la qual cosa pot resultar desconcertant. Davant d’aquest tipus de situacions és crucial entendre que no som responsables del seu comportament i actuar distraient la persona afectada redirigint la seva atenció cap a altres activitats, converses o estímuls. Finalment, és fonamental restar importància a la situació i reprendre la normalitat.
 • Evitar els trasllats i organitzar les visites dels membres de la família. Si el pacient està en una fase avançada de la malaltia o ingressat en un centre, no és convenient que surti del seu entorn, ja que això pot generar-li molt estrès i ansietat. Així com les visites dels familiars, que s’han de realitzar durant el matí, moment en què es troben, generalment, més descansats i animats. Aquestes visites han de ser organitzades perquè no s’ajuntin moltes persones al mateix temps.
 • En aquestes dates tan entranyables no oblidis de donar-li tot l’amor que necessita. Dins del difícil que pugui ser -o no-passar un Nadal amb un pacient d’Alzheimer a causa de la seva malaltia, no oblidis que és una bona ocasió per dedicar-li temps i donar-li tot l’amor que necessita.
 • Informar tota la família, també els més joves, de l’estat de la persona afectada. En moltes ocasions, no tots els membres de la família coneixen l’estat real de la persona amb Alzheimer i és crucial informar-los i brindar pautes bàsiques perquè actuïn amb ella de manera natural i sense temor. Això inclou involucrar els més joves, adaptant el missatge a cada edat, per facilitar una comprensió completa i una interacció respectuosa.
 • Col·laborar perquè la persona cuidadora descansi. És essencial tenir en compte la situació de la persona cuidadora i és recomanable que la resta dels familiars col·laborin en els preparatius i comparteixin la responsabilitat de les cures durant aquestes reunions, permetent així que tots puguin gaudir de les festivitats.
 • Els nens són un estímul positiu. En aquestes dates és habitual una reunió àmplia de la família, incloent-hi els nens, si n’hi ha. Aquests poden ser un estímul positiu per a la persona amb Alzheimer i una oportunitat per fomentar la seva relació. Tanmateix, cal regular aquesta interacció, ja que l’energia dels més joves podria abocar o cansar en excés la persona amb Alzheimer. En aquest sentit, els adults han de col·laborar, informar-los de la situació per afavorir una millor interacció i la comprensió de les seves dificultats, i també ser-hi presents per intervenir si és necessari.

L’AFA Baix Llobregat us anima a posar en pràctica aquests consells i us desitja unes Bones Festes! 🙂