Des de la Federació d’Associacions de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Catalunya (FAFAC) de la que l’AFA Baix Llobregat és membre, hem ideat un projecte que té com a objectiu principal la prevenció de la salut cerebral i del deteriorament cognitiu.
Si revisem periòdicament com funciona el nostre cos, per què no valorem periòdicament com funciona la part que ho fa funcionar tot, el nostre cervell?
Sota aquesta encertada premissa i el lema “Cuida el teu cervell”, el projecte facilita l’accés a serveis de valoració neuropsicològica, posant a disposició del públic general eines de diagnòstic que puguin detectar possibles anormalitats en el funcionament cognitiu i poder-los remetre a professionals mèdics i equips professionals.
És important tenir en compte que, igual que el nostre cos necessita uns hàbits saludables per mantenir-se sa, també és necessari cuidar el nostre cervell per tenir una bona salut cerebral. Hem de cuidar, no només el que mengem i el que fem a la nostra vida diària, sinó també el nostre cervell exercitant-lo dia a dia.
És recomanable també una valoració neuropsicològica periòdica a mesura que ens anem fent grans, per controlar els canvis que es produeixen al nostre cervell.
La valoració neuropsicològica consisteix en la resolució d’una sèrie de tests sobre paper -per tant no invasius i indolors- ràpids de contestar, que ens permeten tenir una idea general de l’estat cognitiu dels candidats i poder observar possibles signes de baix rendiment cerebral, per valorar si s’ha de fer alguna intervenció.
És important destacar que les conclusions extretes arran de la valoració cognitiva, que és totalment gratuïta, NO són un diagnòstic clínic com a tal.
Les revisions les durem a terme als nostres Centres Alois i a l’Espai Fem Memòria, així com en tallers itinerants arreu de la Comarca amb motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer.
Aquest projecte permetrà també a la FAFAC poder registrar aspectes sociodemogràfics dels habitants de Catalunya, per determinar-ne les necessitats i la situació actual en què es troben respecte a les malalties neurodegeneratives i, en concret, respecte a la Malaltia d´Alzheimer.
Totes les dades recopilades en aquest estudi, per tant, entraran a formar part del fitxer de dades del projecte de FAFAC i ens ajudaran a conèixer millor quin és l’estat general de la salut cerebral a Catalunya i a estructurar i dimensionar correctament els serveis que oferim les Associacions de Familiars de Malalts d’Alzheimer.
Podeu concretar una cita per realitzar aquesta valoració cognitiva al Centre Alois que us quedi més a prop o a l’Espai Fem Memòria de Sant Boi. Podeu consultar els telèfons i mail de contacte clicant aquí.