ca

Del 80% dels pacients amb Alzheimer en té cura un familiar que sol tenir més de 65 anys.

 

A més, en les actuals condicions d’aïllament, la vida diària de la persona amb Alzheimer i del seu familiar-cuidador es torna molt més complexa. Així, segons l’expert, els pacients amb Alzheimer són molt sensibles a qualsevol canvi que es produeixi en la seva rutina diària, requerint a més una gran quantitat d’atenció pràctica, ja que poden tornar-se més ansiosos, enfadats, estressats, agitats o retrets.

Des que es va declarar l’estat d’alarma per coronavirus a Espanya, les associacions que ajuden les famílies amb Alzheimer han hagut de cessar la seva activitat presencial, el que significa que 200.000 famílies han deixat de rebre els serveis especialitzats presencials i les cures que ofereixen aquestes entitats.

Les famílies que depenen de programes de cura dels seus familiars en associacions especialitzades o de cuidadors que els ajuden en el seu propi domicili es troben ara amb aquesta responsabilitat a temps complet, sense cap temps disponible per a ells. En aquesta situació, està augmentant en el cuidador la sensació de solitud i de càrrega diària, al que cal sumar les dificultats amb les relacions i el comportament de la persona amb Alzheimer.

“Davant la incapacitat d’accedir als serveis i activitats presencials habituals, és vital que des de la FAE els prestem assessorament, consol i suport telefònic, ia través de plataformes ‘on line’. Necessitem proporcionar i intercanviar recursos pràctics i de suport emocional durant aquest moment difícil, com a guies d’autoajuda per reduir l’estrès, exercicis de relaxació o pautes per aconseguir la major normalitat possible “, ha afirmat Navarro.

Concretament, des de l’organització es publica cada setmana una circular informativa amb pautes i recursos, que s’envia per correu electrònic i es publica a la seva web i xarxes socials; s’actualitzen les seves xarxes socials amb notícies i informació rellevant; i es presta atenció telefònica i per correu electrònic, de forma rutinària, a demanda i si es detecta una necessitat específica, per solucionar dubtes i donar suport.

“Una de les nostres activitats centrals durant el confinament està sent el servei de psicoestimulació, pel que s’envia periòdicament a les famílies exercicis cognitius adaptats i també corregim com ho fan els pacients. Així, mantenen, en la mesura del possible, l’estabilitat cognitiva, estan estimulats, gaudeixen d’aquesta beneficiosa rutina diària, i així, la seva posterior reincorporació als grups de psicoestimulació en la FAE, serà el més normalitzada possible “, ha indicat Navarro.

 

font:EUROPA PRESS