ca

Demostren per primera vegada l’eficàcia de l’tractament farmacològic de l’Alzheimer amb proteïnes xaperones.

 

Científics de la Facultat de Medicina Lewis Katz de la Universitat de Temple han comprovat que les proteïnes xaperones farmacològiques podrien tenir un paper fonamental en la teràpia de l’Alzheimer, segons publiquen a la revista ‘Molecular Neurodegeneration’, on descriuen una nova chaperona farmacològica capaç de prevenir l’Alzheimer en animals propensos a desenvolupar la malaltia.

Les cèl·lules estan equipades amb maquinària molecular que detecta proteïnes defectuoses, les classifica i després les elimina o les s’estabilitza, evitant que s’acumulin i causin danys. En els últims anys, els científics han desenvolupat petites molècules de fàrmacs, conegudes com xaperones farmacològiques, que poden ajudar en aquest procés.

L’estudi és el primer a mostrar que un fàrmac chaperón farmacològic pot interrompre eficaçment els processos anormals que donen lloc a la malaltia d’Alzheimer.

“El nostre fàrmac chaperón va restaurar específicament els nivells d’una molècula classificadora coneguda com VPS35, que ajuda a moure les proteïnes fora dels endosomes, compartiments dins de les cèl·lules on les proteïnes es classifiquen per a la seva degradació”, explica el doctor Domenico pratico, president de la Fundació benèfica Scott Richards North Star per a la investigació sobre l’Alzheimer i director de el Centre d’Alzheimer de Tremp a l’Escola de Medicina Lewis Katz.

El tràfic de proteïnes des dels endosomes a la membrana cel·lular o a l’aparell de Golgi és fonamental per a la funció cel·lular normal. El VPS35 és de particular importància per a aquest sistema de trànsit, ja que separa les proteïnes velles i disfuncionals i les envia a l’reciclatge.

En treballs anteriors, el doctor pratico i els seus col·legues van descobrir que VPS35 neteja activament el cervell de proteïnes potencialment nocives com la beta amiloide i la tau. No obstant això, en la malaltia d’Alzheimer, els nivells de VPS35 es redueixen.

Aquesta reducció està associada amb la formació de cabdells de tau dins de les neurones, així com amb l’acumulació de beta amiloide fora de les neurones. Finalment, aquests dipòsits de proteïnes anormals interrompen l’activitat neuronal i contribueixen als trastorns neurodegeneratius, inclosa la malaltia d’Alzheimer.

En el nou estudi, els investigadors van investigar els efectes d’una chaperona farmacològica en un model experimental dissenyat per desenvolupar la malaltia d’Alzheimer a mesura que envelleixen. Els subjectes van ser tractats des de molt jove, abans que comencessin a mostrar signes de malaltia. A mesura que els animals van créixer, es va realitzar una prova d’efectes en la memòria i l’aprenentatge.

L’equip de doctor pratico va descobrir que, en comparació amb els no tractats destinats a la malaltia d’Alzheimer, els animals tractats tenien una memòria molt millor i es van comportar igual que els normals o de tipus salvatge.

Quan els investigadors van examinar les neurones dels tractats, van observar disminucions significatives en els cabdells de tau, així com disminucions en les plaques de beta amiloide.

Els investigadors van notar a més que es van restaurar els nivells de VPS35 i les sinapsis van ser completament funcionals després de la teràpia farmacològica de xaperones.

“En relació amb altres teràpies en desenvolupament per a la malaltia d’Alzheimer, les xaperones farmacològiques són econòmiques i alguns d’aquests fàrmacs ja s’han aprovat per al tractament d’altres malalties”, assenyala el doctor pratico.

“A més, aquests medicaments no bloquegen 1 enzim o un receptor, sinó que es dirigeixen a un mecanisme cel·lular, el que significa que hi ha un potencial molt menor d’efectes secundaris -afegeix-. Tots aquests factors se sumen a l’atractiu de perseguir els fàrmacs xaperones com nous tractaments per l’Alzheimer “.

No obstant això, abans de passar a assaigs en pacients humans, el doctor pratico planeja investigar a continuació els efectes de la teràpia farmacològica de chaperona en ratolins grans. “A causa de que la nostra investigació més recent va ser un estudi preventiu, volem saber ara si aquesta teràpia també podria funcionar com un tractament per a pacients ja diagnosticats amb la malaltia d’Alzheimer”, conclou.

 

font: https://elmedicointeractivo.com/demuestran-por-primera-vez-la-eficacia-del-tratamiento-farmacologico-con-proteinas-chaperonas/