ca

Dormir més de nou hores diàries pot elevar el risc d’Alzheimer si es té poc nivell cultural.

 

La investigació, present en el més recent nombre de Neurology, mostra a més com aquelles persones que dormen un nombre excessiu d’hores no només tenen cervells de menor volum, sinó que el seu risc de desenvolupar demència en una dècada pot arribar a fins sextuplicarse en cas de tenir un baix nivell educatiu.

Per dur a terme la investigació, els autors van comptar amb 2.457 persones amb una mitjana d’edat de 72 anys, els que van participar en l’Estudi del Cor de Framingham (FHS).

Aquests van contestar diferents qüestionaris sobre els seus hàbits de son i es va fer un especial èmfasi en les hores diàries.

Van observar d’aquesta manera que el risc d’aparició de la malaltia augmentava quan el temps dedicat a dormir superava les nou hores.

Conèixer la durada del son pot ser una eina clínica útil per predir el risc de desenvolupament d’aquesta malaltia degenerativa en la següent dècada, va explicar en l’article Matthew Passada, un dels autors.

Els participants del nostre estudi que no tenien el batxillerat i dormien cada nit més de nou hores van tenir un risc sis vegades més gran de desenvolupament de demència en els següents 10 anys que aquells que van dormir menys, ha precisat.

Els nostres resultats suggereixen que comptar amb un alt nivell educatiu pot protegir enfront de la demència en cas de dormir moltes hores diàries, ha subratllat Sudha Seshadr, líder de l’estudi, de la Universitat de Boston, als Estats Units.

Per a l’especialista, el somni excessiu podria ser un símptoma de la gestació de la pròpia demència. Tant és així que, com ja han constatat nombrosos estudis, les intervencions dirigides a restringir la durada del son no són eficaços a l’hora de reduir el risc de demència.